Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 16:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-jag-fortjanar-att-mota-visselblasaren/

Världen

Trump: Jag förtjänar att möta visselblåsaren

Foto: Evan Vucci/AP

USA:s president Donald Trump anser att han har rätt till att få möta personen som anmält ett eventuellt åtalbart samtal mellan honom och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Visselblåsarens juridiska företrädare varnar för att Trumps uttalanden hotar klientens säkerhet.

”Som varje amerikan har jag rätt att få möta min anmälare, särskilt när den här anmälaren återgett ett perfekt samtal med en utländsk ledare på ett helt felaktigt och bedrägligt vis”, skriver presidenten på Twitter. USA har väletablerade lagar för så kallade visselblåsare och enligt underrättelsemyndigheternas högsta chef, Joseph Maguire, har personen skött anmälan helt i enlighet med lagen, det vill säga att hen har rätt att vara fortsatt anonym.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1178442759499370496

Uppgiften om sommarens samtal – där Trump anklagas för att ha försökt få Zelenskyj att komma åt topprivalen Joe Biden via dennes son – har fått många representanthusledamöter att ställa sig bakom beslutet att inleda en process för riksrätt, impeachment, mot Trump och stödet är nu över hälften av underhuset. Presidenten har reagerat med att trappa upp sina attacker mot meningsmotståndare och påståenden om att han bara är utsatt för en häxjakt.

Läs mer: Affären Trump-Zelenskyj har skördat sitt första offer

I en inspelning från ett anförande inför USA:s FN-personal förra veckan, publicerad av Los Angeles Times, jämför Trump visselblåsaren med en spion och insinuerar att denna person skulle ha straffats med döden förr i tiden, ”när vi var smarta”. Det är det uttalandet som citeras i brevet från visselblåsarens juridiska företrädare till Joseph Maguire.

Läs mer: Vita huset misstänks mörka fler Trump-samtal 

”Syftet med det här brevet är att formellt uppmärksamma dig om den allvarliga oron vi känner för vår klients personliga säkerhet”, står det i brevet där det även påstås att ”vissa personer” satt ett pris på visselblåsarens huvud. ”Tyvärr väntar vi oss att situationen kommer att förvärras och bli ännu farligare för vår klient och andra visselblåsare i takt med att kongressen undersöker saken”.

Läs mer: Trump vill komma åt visselblåsarens källa

Den aktuella visselblåsaren har i sin anmälan återgett information som gör gällande att Trump använder sin makt för att utöva press på annat land för att påverka 2020 års presidentval – närmare bestämt hade han då stoppat 400 miljoner dollar i bistånd som kongressen godkänt. Samtalet mellan honom och Zelenskyj skedde den 25 juli och följdes av en rad mer eller mindre hemlighållna interaktioner mellan företrädare för de två länderna.

Sent på söndagen Twitter-citerade Trump den hbtq- och islamfientliga pastorn Robert Jeffress som på Fox News varnat för att inbördeskrig kommer att utbryta i USA om Demokraterna skulle lyckas med att avsätta presidenten. Påståendet har väckt starka reaktioner även från republikanskt håll, exempelvis representanthusledamoten och krigsveteranen Adam Kinzinger som kallar det ”bortom motbjudande”.

https://twitter.com/RepKinzinger/status/1178489464504619013

Läs mer: Martin Gelin: Opinionsstödet för riksrättåtal mot Trump ökar