Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump: Jag vill ha kärnvapen i toppskick – inget annat

01:01. Donald Trump har än en gång deltagit i konservativa tv-kanalen Fox News program. Presidenten intervjuas av Sean Hannity – och hyllas av publiken.

Donald Trump säger att han endast vill se att USA har en kärnvapenarsenal i toppskick. USA-presidenten vill inte kännas vid ett rapporterat uttalande om att han vill ”tiofaldiga” arsenalen. Samtidigt säger Nordkoreas utrikesminister att Trump ”satt eld på krigets stubin”.

I samtal med journalister på onsdagen sade Trump att han vill se ”modernisering och restaurering” av USA:s kärnvapen. Enligt en rapport som tv-bolaget NBC nyligen gick ut med, skulle presidenten förra sommaren under samtal med ”landets högst placerade funktionärer för nationell säkerhet” ha talat om nödvändigheten av en tiofaldigad kärnvapenarsenal, enligt tre av dessa funktionärer som befann sig i rummet där det ska ha uttalats, rapporterar nyhets-tv-kanalen CNN.

Donald Trump har avfärdat NBC:s rapport som ”falska nyheter”. Försvarsminister James Mattis har även han förnekat att något sådant uttalande gjorts av Trump.

   Läs mer: USA-bombplan flög över koreanska halvön

Hur som helst har NBC-uppgifterna lett till starka reaktioner på skilda håll.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong Ho har inte kommenterat Trumps påstådda ”tiofaldiga-uttalande”, däremot det tal som USA-presidenten höll i FN i september.

”Med sitt krigiska och vansinniga uttalade i FN-församlingen har Trump – ska det sägas – tänt den stubin som betyder krig mot oss. Vi måste nå ett avgörande om slutresultatet, och då bara med en hagelskur, inte med ord”, ska utrikesministern ha sagt, enligt ryska nyhetsbyrån Tass, som citeras av CNN.

Ri Yong Ho har tidigare, i samband med FN-framträdandet, betecknat Donald Trump som ”sinnesrubbad”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.