Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump Jr minns inte om han pratat om Rysslandsutredningen med sin pappa

Donald Trump Junior, son till USA:s sittande president Donald Trump. Arkivbild.
Donald Trump Junior, son till USA:s sittande president Donald Trump. Arkivbild. Foto: Carolyn Kaster/AP

Donald Trump Jr minns inte om han diskuterat Rysslandsutredningen med sin pappa, USA:s president Donald Trump. Uppgiften framgår i hans vittnesmål som finns bland de över 2.500 sidor förhör som senatens justitieutskott offentliggjorde på onsdagen.

Donald Trump Jr:s roll i Rysslandsutredningen gäller framför allt det omtalade mötet i Trump Tower den 9 juni 2016. Närvarade gjorde också svärsonen Jared Kushner, kampanjchefen Paul Manafort och publicisten Rob Goldstone å ena sidan, och å den andra Kremlkopplade advokaten Natalia Veselnitskaja, ryskamerikanska lobbyisten Rinat Akhmetshin och oligarken Aras Agalarovs affärspartner Ike Kaveladze samt tolken Anatoli Samochornov.

När nyheten om det hemliga mötet avslöjades hette det inledningsvis att det bara handlade om Rysslands adoptionspolicy gentemot USA, men det har senare framgått att amerikanerna hade blivit erbjudna komprometterande material mot rivalen Hillary Clinton – vilket Trump Jr själv visat med skärmdumpar från sin mejlkorg. Det har rapporterats att presidenten själv dikterat den första förklaringen, vilket enligt kritiker innebär att Trump gjort sig skyldig till övergrepp i rättssak, men det förnekar Vita huset.

I sina förhör säger nu Trump Jr till att han inte minns om han pratat med sin pappa om Rysslandsutredningen över huvud taget och om adoptionsförklaringen säger han ”jag vet inte, jag pratade aldrig med honom om det”. Det framgår också att han undvek att svara på flera frågor på temat Ryssland, men han inskärper att han inte ser något fel i att tacka ja till mötet för att få negativt Clinton-material.

Den demokratiske senatorn Richard Blumenthal anser, enligt NBC News, att Trump Jr i förhören upprepade gånger motsagt sina egna uppgifter.

– Jag har inget förtroende för att han sagt hela sanningen, säger Blumenthal. 

Bland de drygt 2.500 sidorna av utskrifter som senatens justitieutskott nu offentliggjort finns också senatsförhören med Goldstone, Akhmetshin, Samochornov och Kaveladze samt med journalisten Glenn Simpson vars privata underrättelsefirma Fusion GPS sammanställde den ökända Trump-dossieren. De innehåller även skriftliga uttalanden från Kushner och Veselnitskaja samt Manaforts korta anteckningar från mötet.

Goldstone, en brittisk publicist med verksamhet i musikbranschen, har i sina förhör förklarat varför han tog på sig att arrangera mötet i Trump Tower. Det ska ha skett på uppdrag av Goldstones mångårige klient, den rysk-azeriske popsångaren Emin Agalarov – son till oligarken Aras Agalarov. Emin Agalarov ska ha betonat att det handlade om ”mega-pr” att synas i sammanhanget, och att det skulle göra Goldstone till ”en av de mest berömda personerna i världen”. 

Till senaten berättar Goldstone vad han då svarat:

”Du vet, (seriemördaren) Jeffrey Dahmer var känd. Men jag tror inte att berömmelsen gav honom så många jobb”. 

När en senator frågar Goldstone om han hållit mötet hemligt blir svaret: ”Nja, jag checkade in det på Facebook. Så, nej”, rapporterar The Guardian.

FBI inledde Rysslandsutredningen sommaren före presidentvalet i november 2016 för att man hade tydliga signaler om att ryska intressen försökte påverka valet på olika sätt. Snart meddelade hela underrättelsegemenskapen att det stämde, att Kreml-kopplade aktörer gjort intrång på demokratiska mejlservrar, iscensatt försåtliga politiska kampanjer i sociala medier och försökt bryta sig in i röstningssystem. 

När Trump sparkade FBI-chefen James Comey förra våren ”på grund av den här Rysslands-grejen” tillsatte biträdande justitieminister Rod Rosenstein särskilda åklagaren Robert Mueller att ta över Rysslandsutredningen. Den har hittills lett till 22 olika åtal, fem erkännanden och ett verkställt fängelsestraff.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.