Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 11:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-kallar-hem-stor-del-av-tysklandsstyrkan/

Världen

Trump kallar hem stor del av Tysklandsstyrkan

Foto: CHRISTOF STACHE

Under hela efterkrigstiden har USA haft tiotusentals soldater stationerade i Västtyskland och senare Tyskland.

Nu gör president Donald Trump verklighet av sina tidigare hot och kallar hem en stor del av den amerikanska styrkan.

TT Text

Omkring 27 000 av de 52 000 amerikanska soldaterna som Trump hävdar är stationerade i Tyskland kallas hem, meddelar Vita huset.

Beslutet kommer inte oväntat, men markerar ändå en betydande förändring i relationen mellan de två Natoländerna, som länge har varit oense om storleken på den tyska försvarsbudgeten.

– Det kostar enormt mycket för USA. Så vi minskar antalet till 25 000 soldater, säger Trump enligt nyhetsbyrån AFP, och anklagar samtidigt tyska regeringen för att vara försumlig i sina åtaganden till Nato.

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon korrigerar presidentens uppgifter och påpekar att USA bara har omkring 35 000 soldater permanent stationerade i Tyskland, men att antalet vid enstaka tillfällen kan vara drygt 50 000 på grund av att styrkorna byts ut med jämna mellanrum.

Budskapet till Tyskland och Europa är dock tydligt: Lägg mer på försvaret.

– Tyskland sköter sig inte, de har inte skött sig på åratal, de är skyldiga Nato många miljarder dollar och de måste betala. Vi skyddar Tyskland, och de sköter sig inte. Det är inte rimligt, säger han enligt AFP.

Regeringen i Berlin har inte fått någon detaljerad information kring Trumps utspel, enligt utrikesminister Heiko Maas.

- Vi anser att USA:s närvaro i Tyskland är viktig, inte bara för vår säkerhet, utan också för USA:s och inte minst Europas säkerhet, säger han under ett besök i Warszawa.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att han har diskuterat frågan med Trump i telefon i början av förra veckan.

- Mitt budskap var att den amerikanska närvaron är bra för Europa, men också för Nordamerika och USA, säger han, enligt AFP.

- USA:s närvaro i Europa har inte bara som syfte att skydda Europa, utan också om att säkra USA:s militära inflytande utanför Europa, fortsätter han.

Trump har gång på gång upprepat anklagelsen om att Tyskland och andra Natoländer är skyldig försvarsalliansen pengar, vilket syftar på en gemensam överenskommelse bland medlemsländerna om att lägga 2 procent av sin BNP på försvaret.

Andelen är dock formulerad som ett mål snarare än ett bindande åtagande. De flesta Natoländer lägger mindre än så, även om trenden sedan några år är ökande på grund av ett försämrat omvärldsläge.

Tyskland planerar att öka sina försvarsanslag till 1,5 procent av BNP till 2024 och nå 2-procentsmålet 2031. Frågan har varit en het potatis i regeringen i Berlin, där Angela Merkels kristdemokrater drivit på för ökade utgifter medan koalitionspartnern Socialdemokraterna hållit tillbaka, även om motståndet tonats ned.

 

Ämnen i artikeln

Donald Trump
USA
Tyskland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt