Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump: Kina försöker påverka valet så att jag inte blir omvald

Foto: Nicholas Kamm/AFP

USA:s president Donald Trump pekade på onsdagen ut Kina som ett land som försöker påverka det kommande mellanårsvalet i USA.

– Vi har bevis, sa Trump senare.

Det var under ett möte i FN:s säkerhetsråd, som Donald Trump ledde, som den amerikanske presidenten oväntat pekade ut Kina som ett land som planerar att lägga sig i valet:

– Tyvärr har vi upptäckt att Kina försöker lägga sig i det kommande valet i november och vänder sig mot min administration. De vill inte att jag eller vi ska vinna eftersom jag är den första president som utmanar Kina när det gäller handel. Vi vinner när det gäller handeln, vi vinner på alla nivåer. Vi vill inte att de ska lägga sig i vårt val.

– Vi har bevis, sa Trump senare vid en presskonferens.

President Trump presenterade inga bevis för sina påståenden och det är oklart om han hade en annons från den regeringskontrollerade tidningen China Daily i åtanke. Annonsen, som gick över fyra sidor, publicerades i den amerikanska dagstidningen Des Moines Register den gångna helgen och vände sig till jordbrukare i Iowa.

I annonsen förde den kinesiska regeringen fram olika skäl till att Kina inte längre kan köpa de varor som produceras av Iowas bönder och lägger skulden för detta på Trumps höjda tullar. Annonsen var gjord så att den liknade verkliga artiklar, något som Donald Trump också twittrat om under onsdagen.

Experter som Des Moines Register talat med menar att annonsen ingår i en kampanj för att undergräva delstatens jordbrukares stöd till Trump.

– Kina vill inte mig som president och jag gillar inte när de angriper våra jordbrukare och jag gillar inte när de publicerar falska budskap, sa Trump vid en presskonferens senare på kvällen.

Vid en presskonferens senare på onsdagen konstaterade Trump att han och Kinas president Xi är goda vänner:

Hur kan en person som gör detta som du anklagar honom för vara en god vän? frågade New York Times.

– Jag vet inte om han är det längre. Detta har aldrig hänt dem tidigare. Jag vill inte att de ska ha problem men jag vill ha en rättvis överenskommelse. Och jag tror att jag och Xi har en bra kemi mellan oss.

– Jag kommer att ringa honom i morgon eftersom du frågar.

Donald Trump pekade på annonsen i Des Moines Register som ett exempel på hur Kina lägger sig i valet.

Tidigare har de flesta diskussionerna kring andra länders försök att påverka val i USA rört Ryssland, något som Trump själv har försökt att tona ned. Och Trump nämnde heller inte Ryssland under onsdagens tal.

Donald Trumps korta anklagelse under anförandet i säkerhetsrådet var första gången som USA pekar ut Kina under Donald Trumps presidentskap.

Kina förnekade senare i ett pressmeddelande att man fösökt lägga sig i det amerikanska valet och skriver att man ”aldrig skulle drömma om” att göra något sådant.

I tisdags greps en 27-årig kines som är verksam som reservist i den amerikanska armén misstänkt för att bedriva spionage mot USA för den kinesiska regeringen. Enligt USA Today misstänks 27-åringen för att ha försökt rekrytera anställda inom den amerikanska försvarsindustrin som spioner.

Enligt tidningen har 27-åringen arbetat som spion sedan den 28 augusti 2013.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.