Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trump kritiseras för att inte peka ut nazister och KKK

USA:s president Donald Trump fördömde i starka ordalag våldsamheterna i Charlottesville. Men han valde att inte nämna Ku Klux Klan, nazisterna eller Vit makt-rörelsen som spred hat genom skyltar och nazistsymboler.

– Säg deras namn – de är nazister. De är antisemiter, sa den tidigare presidenten för medborgarrättsrörelsen NAACP, Cornell Brooks.

I ett tal från Bedminster, New Jersey, nämnde president Donald Trump inget om de nazistgrupper och Vit makt-demonstranter som uttalat sig hatiskt mot andra invånare i USA eller om det som många jämfört med ett terrordåd då en bilist kört rakt in i en folkmassa.

Istället lät han förstå att det som hänt i Charlottesville var båda sidors fel:

– Vi följer de fruktansvärda händelserna i Charlottesville och fördömer å det kraftigaste det fruktansvärda som utförs, från många sidor, från många sidor. Detta har pågått länge i vårt land. Det handlar inte Trump, inte om Obama, utan har pågått under en lång tid.

– Vi älskar gud och vi älskar vår flagga. Vi måste få ordning på det som händer i Charlottesville och studera det och se vad som gått fel i vårt land när något sådant här kan hända. Våra invånare måste återupprätta tron på varandra. Jag älskar alla i USA och vi ska göra landet bra för alla i Amerika.

Kritiken lät inte vänta på sig:

– Presidenten valde att inte säga att KKK eller Vit makt, vilket var mycket nedslående. Presidenten försöker att tala till landet på ett sätt som inte ska skrämma dem som röstade på honom, sa den tidigare presidenten för medborgarrättsrörelsen NAACP, Cornell Brooks i en intervju med CNN.

– Säg deras namn – de är nazister. De är antisemiter. De är en hemsk fläck på Amerika.

– Vit makt-grupperna kom till Charlottesville för att sprida hat.

Den republikanske senatorn Cory Gardner var också missnöjd. I ett tweet skriver han:

”Mr President – vi måste kalla ondskan vid sitt namn. Detta var Vit makt-människor och detta var inhemsk terrorism.”

Då hade Donald Trump redan fördömt det som hänt i ett inlägg på Twitter: ”Vi måste ALLA stå enade och fördöma allt som hat står för. Det finns ingen plats för den här typen av våld i Amerika. Låt oss komma samman och ena oss.”

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.