Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-23 14:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-lagger-in-veto-for-att-bygga-sin-mur/

Världen

Trump lägger in veto för att kunna finansiera muren

President Donald Trump använde sitt veto för första gången under fredagen. Foto: REX/Shutterstock

USA:s president Donald Trump lade på fredagen in sitt veto mot kongressens beslut att häva det nationella nödläge han utlyst. Trump utfärdade nödläget i syfte att finansiera en mur mot den mexikanska gränsen.

Rätta artikel

Trumps första veto som president gör att frågan om det nationella nödläget med anledning av gränsen mot Mexiko på nytt kommer att tas upp i representanthuset.

– Kongressen är fri att rösta för beslutet men jag har en plikt att använda mitt veto, sade Donald Trump, enligt New York Times. 

Trump kallade även kongressens beslut för ”farligt” och ”vårdslöst”, uppger tidningen.

Där förväntas motståndet mot presidentens nödläge, och hans mandat att använda undantagstillståndet för att få pengar till sitt önskade murbygge, ännu en gång bli stort.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att representanthuset väntas ta upp frågan den 26 mars men att man trots Demokraternas majoritet inte förväntas kunna bryta presidentens veto. Det krävs nämligen två tredjedelars majoritet för att bryta ett veto från presidenten, något som historiskt har skett vid mindre än tio procent av fallen.  

Det skulle då innebära att det nationella nödläget kvarstår. Åtminstone tillfälligt, eftersom presidentens beslut har stämts av 16 delstater och kommer att tas upp i domstol.

Anthony Romero, vd för medborgarrättsorganisationen American Civil Rights Union, tror att presidentens beslut att utlysa nödläge då kommer att att förklaras ogiltigt.

– Presidentens veto är lika meningslöst som hans underskrift på deklarationen för det nationella nödläget. Kongressen har avvisat presidentens deklaration, och nu kommer domstolarna avgöra dess laglighet. Vi ser fram emot att möta honom i domstol, och den omgång stryk han kommer få av en oberoende domare, säger han till New York Times.