Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trump lovar bevisa att Obama avlyssnade honom

Donald Trump säger i en ny tv-intervju att han snart överlämnar ”saker” till kongressen som ska bevisa att Barack Obama avlyssnade Trump Tower.

Trump upprepar också i intervjun antydningar om att något farligt ska ha hänt i Sverige på grund av muslimsk invandring.

I en tv-intervju med tv-kanalen Fox News på onsdagskvällen, natten till torsdagen svensk tid, säger president Donald Trump att han ”mycket snart” kommer att överlämna ”saker” till representanthusets underrättelsekommitté som ska styrka hans anklagelser om att företrädaren Barack Obama på något sätt avlyssnade Trumps högkvarter Trump Tower i New York under presidentvalskampanjen.

Det var i tre inlägg på Twitter den 4 mars som Donald Trump anklagade Obama för avlyssning. Han kallade där sin företrädare ondsint eller rent av sjuk.

I intervjun med Fox News Tucker Carlson påpekar presidenten, precis som hans pressekreterare Sean Spicer gjort när denne försökt förklara för pressen vad Trump menade, att ordet avlyssning stod inom citationstecken (det gjorde det i det första inlägget, men inte i de två följande).

– Avlyssning täcker in en massa saker, säger Trump i intervjun.

– Jag tror att ni kommer att finna att en hel del intressanta saker kommer fram de närmaste två veckorna.

Presidenten får också frågor om den del av hans skattedeklaration från 2005 som på något sätt läckts till en journalist och som berättades om i en tv-kanalen MSNBC tidigare i veckan. I handlingarna framgår att Trump det året betalade knappt 25 procent i skatt på en deklarerad inkomst om 150 miljoner dollar.

Det är lågt för att vara från en höginkomsttagare men inte uppseendeväckande lågt. Enligt programledaren Tucker Carlson betalade Barack Obama 19,6 procent 2015 och Bernie Sanders, den demokratiska presidentkandidat som står mest till vänster, 13,5 procent år 2014.

Kulturdebatt: Därför har inte Trump lyckats rubba den ljusa bilden av Sverige

Det har hävdats att läckan fanns i Vita huset självt.

– Jag vet inte varifrån den kom, men det var sannerligen inte från Vita huset. Det är olagligt, det ska inte läckas. Men det är verkligen inte en pinsam deklaration, säger Trump.

– Den här killen har förföljt mig i 25 år, säger han vidare om den journalist som säger sig ha fått deklarationsdokumenten i sin mejlbox.

Trump har tidigare på Twitter skrivit att ”ingen någonsin hört talas om” journalisten i fråga.

Tucker Carlson frågar om Trump tycker att det är rättvist att en rik person med kapital som han själv bara betalar 24 procent i skatt på en så hög inkomst, när en löntagare skulle behövt betala 40.

– Nej det är inte rättvist, och jag har klagat på det länge. Jag bryr mig inte om mig själv längre, jag bryr mig bara om folket, svarar Trump.

På de två sidorna som läckt ut från Trumps deklaration 2005 framgår inte hur Trump tjänade sina pengar.

Det nyligen för andra gången stoppade inreseförbudet är ett annat ämne. Donald Trump säger att det inte handlar om att stoppa muslimer.

– Många muslimer älskar vårt land, det gör de verkligen. Men det är en svår process.

– Om man tittar på vad som hänt i Tyskland, vad som hänt i Sverige, vad som hänt i Bryssel – se på Bryssel – så har det varit en väldigt svår process.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.