Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 20:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-lovar-underteckna-order-som-kan-forandra-polisen/

Världen

Trump lovar underteckna order som kan förändra polisen

President Donald Trump.
President Donald Trump. Foto: Saul Loeb/AFP

USA:s president Donald Trump kommer att skriva under en order om att förändra den amerikanska polisen. Undertecknandet kommer som ett svar på flera lokala beslut runt om i USA.

Flera städer har börjat ett arbete för att förändra det sätt som deras polismyndigheter arbetar på. I Atlanta, där en svart man sköts till döds i fredags, meddelade stadens borgmästare Keisha Lance Bottoms på måndagen att hon kommer att underteckna en order som kommer att förändra hur polisen i Atlanta får använda sig av våld i samband med ingripanden.

På måndagen gjorde också president Trump klart att han har tagit åt sig av den omfattande och ibland våldsamma kritiken mot den amerikanska polisens metoder. Trump sa då att han under tisdagen kommer att underteckna en order som bland annat innebär att det skapas en databas över förseelser som utförts av poliser. Det skriver CNBC.

Donald Trump har sagt att förändringen ska syfta till att polisen ska kunna agera kraftfullt men med medkänsla och ”uppmuntra polismyndigheter över hela landet till att leva upp till den högsta professionella standard som polisen har”.

En källa med insyn i hur den nya ordern kommer att utformas säger till CNN att det endast kommer att handla om mindre förändringar i hur polisen ska arbeta och inte någon verklig reform som många av de demonstranter som nu protesterar på gatorna kräver.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att ordern också kommer att innehålla en uppmaning till olika polismyndigheter att dela med sig av information som rör poliser som har använt mer våld än nöden kräver men också att socialarbetare ska kunna rycka ut tillsammans med polis i vissa fall.

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt