Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 06:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-medger-att-militarbidrag-drogs-in-skyller-pa-europa/

Världen

Trump: Hela mitt samtal med Ukrainas president ska släppas

Donald Trump. Foto: AFP

Donald Trumps omdiskuterade samtal med Ukrainas dito från i juli ska släppas i sin helhet i morgon onsdag. Det skriver den amerikanska presidenten själv på Twitter.

”Ni kommer se att det var ett mycket vänligt och helt korrekt samtal” twittrar han.

USA:s president Donald Trump medgav på tisdagen att han drog in militärt bidrag till Ukraina, före ett omstritt samtal med den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj, rapporterade bland annat Wall Street Journal.

Anledningen, enligt Trump, var att andra europeiska länder inte gjort nog för att ge ekonomiskt stöd till Ukraina.

– Jag skulle dra in igen, och jag kommer fortsätta att dra in till dess att Europa och andra nationer bidrar till Ukraina, för det gör de inte, sade Trump strax innan sitt tal till FN.

Han förstärkte sedan budskapet.

– Jag tycker det är orättvist att vi bidrar med pengarna. Sen ringer andra människor mig och säger, släpp det, så jag släppte det. Men vi betalade pengarna. 

Senare på tisdagen twittrade Donald Trump att samtalet med Ukrainas president från i juli kommer att släppas i sin helhet, något som såväl demokrater som republikaner efterfrågat.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1176559970390806530?s=20

”Ni kommer att se att det var ett mycket vänligt och helt korrekt samtal. Ingen press och, till skilland från Joe Biden och hans son, inga tjänster och gentjänster! Det här är inget annat än en fortsättning av den mest omfattande och destruktiva häxjakten någonsin” skriver Trump.

Den amerikanska presidenten klargjorde inte när samtalets innehåll görs offentligt.  

Läs mer: Trump pressas att offentliggöra samtalet med Ukrainas president 

Uppgifter om att Trump hållit tillbaka amerikanskt bidrag till Ukraina, och sedan bett president Zelenskyj att hjälpa till i utredningen av presidentkandidaten Joe Bidens familj, kommer ursprungligen från en visselblåsning inom den amerikanska underrättelsetjänsten. En person som lyssnat till samtalet lämnade in en officiell anmälan.

Enligt uppgifter i amerikanska medier som tar avstamp i visselblåsarens anmälan, vars innehåll ännu inte gjorts offentligt, ska Trump ha använt det indragna bidraget för att pressa Zelenskyj att utreda Hunter Biden, son till demokraternas toppkandidat Joe Biden. Biden den yngre satt tidigare i styrelsen för ett ukrainskt gasbolag, och omgavs av korruptionsrykten som enligt New York Times numera är avfärdade. 

Trump har konsekvent sagt att samtalet på alla sätt var korrekt. 

Läs mer: Utredning om att ställa Donald Trump inför riksrätt inleds