Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump: Min knapp är större

Other: KRT/AP/Nicholas Kamm/AFP/TT

USA:s president Donald Trump twittrar igen om Nordkorea och kärnvapenhoten från ledaren Kim Jong-Un. Han skriver att hans kärnvapenknapp är större och att den fungerar.

”Nordkoreas ledare Kim Jong-Un sade just att 'kärnvapenknappen alltid är på hans skrivbord'. Kan någon från hans utarmade och svältande regim snälla informera honom om att jag också har en kärnvapenknapp, men den är mycket större och mer kraftfull än hans, och min knapp funkar!”.

Michael Winiarski: Med Trump har USA förlorat sin ledarroll 

Kim Jong-Un sade i sitt nyårstal att hela USA är inom räckhåll för landets kärnvapen och att ”avtryckarknappen är alltid på mitt skrivbord”.

– Det är verkligheten, inte ett hot, sade diktatorn i talet.

Han sade också att Nordkorea under året ska fokusera på att massproducera kärnvapenbestyckade stridsspetsar och ballistiska robotar, och att USA aldrig kommer att kunna starta ett krig mot landet.

Kim Jong-Uns budskap var delvis dubbelt då han tillade att Nordkorea överväger att skicka en delegation, till vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang i februari, för att diskutera ett eventuellt närmande till grannlandet. En direkt kommunikationskanal mellan Pyongyang och Seoul ska på hans order öppna i dag, vilket president Moon Jae-in välkomnade som ”en betydelsefull utveckling”.

Torbjörn Petersson: Ny strategi från Nordkorea eller beviset för att sanktionerna fungerar

Sydkoreas enhetsminister Cho Myoung-Gyon nappade direkt på den nordkoreanska ledarens invit och sade att Sydkorea vill prata med Nordkorea när som helst, var som helst och i vilken form som helst. Men han var också mer precis och föreslog samtal mellan höga företrädare för de båda regeringarna i gränsstaden Panmunjom den 9 januari.

Trump, som inte gjort sig känd som förespråkare av diplomati och sanktioner i Nordkoreafrågan, twittrade vidare på tisdagen om att just sanktionerna börjar ge utdelning. ”Raketmannen”, som han kallar Kim Jong-Un, ”vill nu tala med Sydkorea för första gången” och ”kanske är det goda nyheter, kanske inte – vi får se”. Han har tidigare kallat honom en ”ganska smart kille” som ”det vore en ära” att få träffa.

Läs mer: Kim Jong Un – en lynnig ung man med kärnvapen 

Nordkorea och Sydkorea har haft fredssamtal flera gånger genom åren, senast förra hösten, men Sydkorea har genomgått en turbulent period efter korruptionsskandalen med förra presidenten Park Geun-Hye som drogs inför riksrätt för ett drygt år sedan och är fortsatt frihetsberövad. Landet har skiftat från en konservativ till en socialliberal ledning. 

Om de föreslagna samtalen verkligen får effekt på Nordkoreas atomprogram är oklart, men av Trumps retorik att döma löper landet risk att drabbas av ”eld och vrede” om hoten mot USA fortsätter. Kim Jong-Un kallar Trump för ”den mentalt rubbade USA-gubben” och med det språkbruket känns en diplomatisk lösning långt borta, men ”vi får se”.

Läs mer: Militär: Nordkorea skjuter snart upp ny missil

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.