Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump: Nato är inte längre föråldrat

01:07. USA:s president Donald Trump är nöjd med utrikesminister Rex Tillersons uppmärksammade möte med sin ryske kollega Sergej Lavrov i Moskva. Relationen mellan länderna har den senaste tiden varit mycket ansträngd.

Donald Trump försäkrar åter att USA ger sitt fulla stöd till försvarsalliansen Nato. Detta efter ett möte med Natochefen Jens Stoltenberg i Vita huset på onsdagen.

Under en gemensam presskonferens återkom USA:s president åter till frågan om att medlemsländerna måste betala en större del av sin budget till det egna försvaret och menade att flera länder har skulder till försvarsalliansen.

Så sent som i januari kallade Donald Trump Nato för ”föråldrat”, något han nu ändrat åsikt om:

– Jag sa att det var föråldrat. Det är inte längre föråldrat, sa Trump på onsdagen.

Enligt Trump är det framför allt Natos inställning till kampen mot terrorism som har ändrats under de senaste månaderna.

– Jag klagade på det för länge sedan och de gjorde en ändring och nu bekämpar de terrorism.

Medlemsstaterna bör enligt Trump avsätta två procent av sin brutonationalprodukt till militären. Något som görs av fem av de 28 Natomedlemmarna i dag. USA är en av dem.

Stoltenberg sa senare att ett starkt Nato är bra för Europa men också bra för USA:

– Därför välkomnar jag det mycket starka stöd som USA visar för Europas säkerhet. Vi ser detta åtagande inte bara i ord utan också i ahndling, sa Stoltenberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.