Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trump: Obama avlyssnade Trump tower

Donald Trump och Barack Obama strax innan det att Trump svors in som USA:s president den 20 januari.
Donald Trump och Barack Obama strax innan det att Trump svors in som USA:s president den 20 januari. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Donald Trump uppger i en serie Twittermeddelanden att den förre presidenten Barack Obama avlyssnade Trump tower i oktober – men ger inga bevis som stöd för sitt påstående. Flera bedömare menar att utspelet i stället är en avledande manöver för att flytta fokus från diskussionen om kontakter mellan Trumps stab och Ryssland.

I en serie Twittermeddelanden på lördagen riktar USA:s president Donald Trump allvarliga anklagelser mot Barack Obama som han säger ska ha låtit avlyssna hans skyskrapa Trump tower. Avlyssningen ska ha skett i oktober, kort innan valdagen den 8 november. 

”Fruktansvärt! Fick just reda på att Obama 'avlyssnade mig' i Trump Tower precis före vinsten. Inget hittades. Detta är McCarthyism!” skriver Donald Trump i sin tweet och åsyftar den amerikanska senatorn Joseph McCarthy som under 50-talet var förgrundsfigur för den rörelse som genom omfattande politisk förföljelse försökte avslöja påstådda kommunistiska spioner i USA. 

Donald Trump har inte kommit med några bevis för att backa upp sina påståenden som levererades i en serie Twittermeddelanden med början runt klockan 06.30 på lördagsmorgonen lokal tid. 

Några minuter senare följer han upp meddelandet med en tweet till: ”Är det lagligt för en sittande president att 'avlyssna' en presidentkampanj innan valdagen? Avvisades av en domstol tidigare. Ett nytt lågvattenmärke!"

I ytterligare en annan tweet några minuter senare påstår han att avlyssningen skedde i oktober, precis innan valet. 

Donald Trump skriver också att Barack Obama är en ”ond (eller sjuk)” person och jämför det hela med avlyssningsskandalen Watergateaffären på 70-talet som till slut fick den förre presidenten Richard Nixon att avgå. I sitt angrepp mot Barack Obama hävdar han också att ”en bra advokat” hade kunnat göra mycket av fallet.

Real Clear Politics uppger att den konservativa radioprataren Mark Levin i ”The Mark Levin Show” redan på torsdagen tog upp anklagelser om att Obama skulle ha legat bakom avlyssning av Donald Trump inför valet. 

Enligt Real Clear Politics ska Mark Levin i sitt program ha sagt att ”det finns en mycket större skandal här” och sagt att Obama och andra som stöder Hillary Clinton och hennes parti ”använde underrättelsetjänsten för att övervaka personer i Trumpkampanjen och för att få ut den informationen till allmänheten”. 

Det är dock oklart om radioprogrammet är grunden till Donald Trumps serie tweets på lördagen. När New York Times kontaktade hans stab fick man inget svar på vad Trump baserade sitt utfall på.  

Flera bedömare reagerar på Donald Trumps hårda Twitterangrepp mot Barack Obama och menar att det bör tolkas som en avledande manöver. Flera personer i Trumps administration misstänks ha haft olämpliga kontakter med Ryssland, vilket har skapat mycket uppmärksamhet i USA. 

Statsvetaren Helen Lindberg, gästforskare vid The City University of New York, menar att Donald Trumps senaste utspel troligen sker på grund av fokuset på förbindelserna mellan hans stab och Ryssland. 

– Det är anmärkningsvärt att man går ut med den här typen av anklagelser om man inte har någonting att backa upp dem med. Det är klart att Obama kommer att svara på och avfärda det på det sätt som behöver göras, säger hon till TT. 

Dagens Nyheters USA-korrespondent Sanna Torén Björling är också inne på samma typ av resonemang i sin kommentar till händelsen. 

Barack Obama hade på lördagseftermiddagen, svensk tid, inte kommenterat Donald Trumps påstående på Twitter. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.