Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trump och Cruz i debattens fokus

Foto: Rainier Ehrhardt/AP

Med knappt tre veckor kvar till det första primärvalet och Donald Trump nu i tvåsiffrig ledning över sin närmaste konkurrent möttes de republikanska presidentkandidaterna för ännu en tv-sänd debatt – med höjd konfrontationsnivå.

Donald Trump och Ted Cruz – som just nu innehar tätpositionerna i opinionsmätningarna – dominerade helt debatten som hölls natten till onsdagen, med ömsesidiga påhopp.

Flera kända motsättningar lyftes också upp av moderatorerna hos kabelkanalen Fox Business, som direktsände debatten. Till attackerna hörde Donald Trumps anklagelser att Ted Cruz inte skulle vara behörig att ställa upp i presidentvalet, eftersom han är född i Kanada, hörde dit.

Frågan anses av juridiska experter som sannolikt utredd (konstitutionen föreskriver att den som vill bli president måste vara ”infödd” och född medborgare i USA, och Cruz är född amerikan).

På scenen i North Charleston, South Carolina stod denna gång sju av kandidaterna, som kvalificerat sig genom en sammanvägning av nationella opinionsmätningar och mätningar i Iowa och New Hampshire, de delstater som röstar först: Donald Trump alltjämt placerad i mitten, omgiven av Ted Cruz, Chris Christie, Jeb Bush, Marco Rubio, Ben Carson och John Kasich.

Donald Trump ansågs när kvällen var slut av en rad kommentatorer och tittarundersökningar ha gjort en mycket bra debatt.

Men även om de ledande elefanterna dominerade fördes debatten på flera nivåer, eftersom de sinsemellan olika kandidaterna konkurrerar om olika väljargrupper.

Medan Trump, som enligt en ny nationell opinionsundersökning leder med tolv procent över Ted Cruz, tävlar mot Cruz om stöd av mer hårdnackat ilskna, konservativa väljare, konkurrerar de mer moderata kandidaterna om en annan typ av republikaner. Sannolikt smalnar fältet av presidentsugna av inom några veckor, och den kandidat som då kan samla de mer traditionella konservativa har också chans att ta hem den slutliga nomineringen.

Mycket kretsade dock kring Trump och Cruz, och spelet mellan de båda. Ted Cruz fick frågor om ett lån från investmentbanken Goldman Sachs som han inte redovisat under sin kampanj för att bli senator, något som avslöjades av The New York Times härom dagen. Cruz försökte vifta bort också denna kritik, liksom den om hans medborgarskap:

– Jag föreslår att vi i stället koncentrerar oss på vem som skulle bli den bästa överbefälhavaren för det här landet.

Han upprepade tidigare angrepp på Trump som en misstänkt demokrat, med hänvisning till att han kommer från New York, där folk är ”socialt liberala, för gayäktenskap och aborträttigheter”.

– Jag antar att jag kan formulera det annorlunda: inte många konservativa kommer från Manhattan! sade Cruz.

Trump kontrade med att på ett känslofyllt sätt lyfta fram hur fantastiskt New York-borna reparerade Manhattan efter terrorattentaten 2001. Andra attacker parerade han genom att citera opinionsundersökningar som visar hans egen överlägsenhet. Han medgav också att han lyft frågan om Cruz medborgarskap som ett sätt att mota Cruz stigande popularitet.

Donald Trump leder i samtliga nationella mätningar, men den första delstat som håller primärval, Iowa, är loppet just nu jämnt mellan de två. När Cruz talar om Trumps Manhattan-bakgrund är det ett sätt att misstänkliggöra hans trovärdighet som konservativ (Trump definierade sig en gång som demokrat, är heller inte lika religiös och står inte ideologiskt lika långt till höger som Cruz).

Både Ted Cruz och Donald Trump riktar sig till väljarna med budskap som vädjar till väljarnas ilska och rädsla – mot etablissemanget, för invandrare och terrorister. Donald Trump uttryckte det från podiet:

– Jag är väldigt arg, för att det här landet sköts hemskt och jag iklär mig gladeligen den ilskan.

Han stod fullt fast vid sitt förslag om att utestänga alla muslimer från USA. Där angreps han åter av Jeb Bush, som allt mer ihärdigt försöker kliva fram som det bästa sansade alternativet till Trump:

– Jag förstår att människor är arga, men kom igen, det här handlar om att kampanja för att bli president i Amerikas förenta stater – och det är en helt annan typ av jobb.

Donald Trump riktade sig till sina väljare:

– Jag vill att USA ska vara säkert.

Tydlig konfrontation förekom även mellan Marco Rubio och Ted Cruz, som är kollegor i senaten, och som träter om varandras tidigare utfästelser och omröstningar i fråga om bland annat övervakning och invandring.

Det första primärvalet hålls i Iowa den 1 februari, följt av New Hampshire den 9 februari. De demokratiska kandidaterna debatterar nästa gång på söndag. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.