Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump ångrade sig – släpper inte demokraternas pm

USA:s president Donald Trump beslutade sig för att offentliggöra Demorkaternas pm om Rysslandsutredningen.
USA:s president Donald Trump beslutade sig för att offentliggöra Demorkaternas pm om Rysslandsutredningen. Other: REX/Shutterstock

 

USA:s president Donald Trump sätter stopp för offentliggörandet av demokraternas svar på republikanernas omstridda promemoria.

”Presidenten har uppenbarligen något att dölja”, säger Nancy Pelosi, demokraternas ledare i representanthuset.

I republikanernas pm, som offentliggjordes förra veckan efter godkännande från Trump, anklagas högt uppsatta personer inom FBI och justitiedepartementet för partiskhet mot Trump i Rysslandsutredningen.

Det antas att demokraternas pm direkt motsäger de uppgifterna.

I ett brev till Devin Nunes, ordförande i representanthusets underrättelseutskott, skriver Trumps juridiska rådgivare Don McGahn att presidenten tagit beslutet att stoppa offentliggörandet av demokraternas svar "på grund av att promemorian innehåller flera hemligstämplade och särskilt känsliga passager".

Tidigare uppgav Trump att han skulle släppa demokraternas svar, men han behövde inte bestämma sig om det tio sidor långa dokumentet förrän under fredagen. Då kom beskedet att det inte skulle offentliggöras.

Representanthusets underrättelseutskott röstade i måndags enhälligt för att demokraternas pm skulle offentliggöras.

Enligt demokraterna syftar republikanernas pm till att undergräva särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om Trumpkampanjens kopplingar till Ryssland.

Nancy Pelosi kallar Trumps beslut ett "förbluffande skamlöst försök att dölja sanningen om Trump-Ryssland-skandalen från det amerikanska folket".

”Presidentens beslut att hindra att den demokratiska promemorian släpps är en del av ett farligt och desperat mönster av mörkläggning från presidentens sida”, säger hon i ett uttalande.

FBI och justitiedepartementet hade varnat för att ett offentliggörande av republikanernas promemoria kunde äventyra säkerhetstjänstens insamlingsmetoder, men Trump beslutade ändå att det skulle släppas.

Enligt demokrater i underrättelseutskottet är republikanernas dokument inte korrekt, bland annat på grund av att faktauppgifter är tagna ur sitt sammanhang.

Läs mer: Martin Gelin: Trump offentliggör kontroversiell rapport 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.