Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump om att sparka Mueller: ”Nej”

Robert Mueller. Arkivbild.
Robert Mueller. Arkivbild. Other: Andrew Harnik/AP

”Nej, det gör jag inte”, svarar Trump på frågan om han planerar sparka Rysslandsutredningens särskilda utredare Robert Mueller. Spörsmålet har aktualiserats efter en tilltagande ström av försök från republikanskt håll att ifrågasätta samröre mellan Trumps Vita huset och Putins Kreml.

När Robert Mueller utsågs till särskild utredare för Rysslandsutredningen hyllades han i princip enhälligt från alla håll, men i takt med att den ser ut att närma sig Vita husets absoluta toppskikt har kritiken växt också från tidigare sympatisörer. Därav pressens fråga till Trump när han återvände till Vita huset efter en helg i presidentens fritidshus Camp David.

Martin Gelin: Målet med Trumps attacker på Mueller är att skapa ovisshet 

I helgen skrev Kory Langhofer, advokat för övergångsorganisationen ”Trump for America”, till kongressen att Mueller på ett olovligt sätt beslagtagit tiotusentals mejl mellan tretton högre Trumpmedarbetare, men en lång rad experter har påpekat att det snarare är en politisk anklagelse än en juridisk. De aktuella mejlen är från adresser med domännamnet ptt.gov – ”presidential transition team” – och är därför att betrakta som offentliga handlingar, helt rimliga att beslagta i den pågående utredningen.

Vice justitieminister Rod Rosenstein, som ansvarar för Rysslandsutredningen sedan Jeff Sessions tvingats kliva åt sidan på grund av jävsrisk, framförde sitt odelade stöd till Muellers arbete så sent som i onsdags under kongressförhör om saken. Hittills har fyra tidigare Trumpmedarbetare åtalats för olika brott – kampanjledarparet Paul Manafort och Rick Gates nekar till omfattande pengatvätt och konspiration mot USA, medan utrikespolitiska rådgivaren George Papadopolous och förra nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn har erkänt att de ljugit för FBI om sina Rysslandskontakter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.