Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 19:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-om-hotet-fran-soleimani-spelar-ingen-roll/

Världen

Trump om hotet från Soleimani: ”Spelar ingen roll”

Donald Trump säger att det inte spelar någon roll om Soleimani utgjorde ett akut hot mot USA. Foto: Mandel Ngan/AP

På måndagen skriver USA:s president Donald Trump att det inte spelar någon roll om Qassem Soleimani utgjorde ett akut hot mot amerikanska liv eller inte. Hans ”hemska förflutna” var motivering nog att döda honom, enligt Trump.

Donald Trump har fått hård kritik efter nyheten om att amerikansk militär dödat den iranska Quds-generalen Qassem Soleimani, på direkt order av den amerikanska presidenten.

Beslutet var enligt Trumpadministrationen baserat på information om att Soleimani utgjorde ett ”nära förestående hot” mot amerikanska liv, men den informationen har endast en begränsad grupp personer nära Trump fått ta del av.

Tidigare i veckan sade Trump att hotet gällde fyra amerikanska ambassader, men nämnde inget om specifikt vilka. Försvarsministern Mark Esper hade till exempel inte tagit del av den uppgiften, medgav han i en intervju med CBS på söndagen. Det fick många att ifrågasätta hur samordnat beslutet att döda Soleimani var och huruvida informationen som låg till grund faktiskt stämmer. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1216754098382524422?s=20

På måndagen förstärker Donald Trump att uppgiften om ett nära förestående hot mot amerikanska liv var sann, men säger sedan att det inte spelar någon roll på grund av Soleimanis ”hemska förflutna”. 

Trump får stöd från USA:s justitieminister William Barr som under en presskonferens på måndagen kallar insatsen mot Soleimani för ett ”legitimt ingripande i självförsvar”. 

Läs mer: Militären visste om attacken mot baserna

Beslutet att döda generalen har försvårat en redan spänd situation mellan Iran och USA. Förra veckan attackerade Iran två flygbaser i Irak – Ayn al-Asad samt Balad – i en hämndaktion för mordet på Soleimani. USA har sedan dess infört nya sanktioner mot Iran. 

På söndagen attackerades Balad-basen på nytt, men det är ännu inte klarlagt vem som ligger bakom.

Qassem Soleimani var befälhavare i det iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds, och var föremål för sanktioner från både FN, EU och USA för sin roll i Syriens krig. Soleimani var länge en fiende till den amerikanska regeringen tills han dödades av en amerikansk raketattack i Bagdad för drygt en vecka sedan.

Läs mer: Därför står Iran och USA på randen till krig – igen