Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump om mötet med Nordkorea: ”Vi får se”

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Foto: Saul Loeb/AFP

Det är fortfarande osäkert om sommarens historiska möte mellan USA:s och Nordkoreas ledare kommer bli av, konstaterade Donald Trump under onsdagen.

– Vi får se. Vi har inte blivit informerade alls, inte sett eller hört något, sade han till reportrar i Vita huset, rapporterar Reuters.

Mötet mellan Trump och Kim Jong-Un var tänkt att hållas i Singapore den 12 juni, och skulle i så fall bli det första mötet mellan en en sittande amerikansk president och en nordkoreansk ledare.

Under tisdagen meddelade dock Nordkorea att man ställer in de samtal med Sydkorea som var tänkt att hållas dagen efter. Anledningen sades vara den pågående militärövningen ”Max Thunder”, som Sydkorea håller tillsammans med USA.

I samband med detta beslut kom även uppgifter om att det planerade mötet med USA var i farozonen.

Nordkoreas vice utrikesminister Kim Kye Gwan kritiserar särskilt kommentarer från Trumps nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton gällande en snabb avveckling av Nordkoreas kärnvapenprogram.

– Om USA försöker driva in oss i ett hörn och tvinga fram en ensidig nedläggning av våra kärnvapen kommer vi inte längre vara intresserade av en sådan dialog, och måste ompröva vår inställning till mötet, säger han enligt Reuters.

I en intervju med Fox News Radio avfärdade John Bolton å sin sida kritiken mot hans uttalanden som ”inget nytt”, och sade att han ändå trodde att mötet skulle bli av.

– Jag tror presidentens inställning är att vi ska göra allt vi kan för att få till ett lyckat möte, men vi kommer inte backa från mötets mål: en fullständig, verifierbar och irreversibel kärnvapenavveckling i Nordkorea, sade han enligt Reuters.

Även Donald Trump sade under onsdagen att han kommer fortsätta insistera på att Koreahalvön blir kärnvapenfri, även om det skulle äventyra mötet.

Läs mer: Nordkorea blåser av samtal med Sydkorea i sista stund

Läs mer: Nordkorea hotar dra sig ur toppmöte

Torbjörn Petersson: Farligt om toppmötet ställs in under växande ilska 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.