Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 23:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-om-nordkoreas-missiler-inte-bekymrad/

Världen

Trump om Nordkoreas missiler: Inte bekymrad

USA:s president Donald Trump och Japans kejsare Naruhito. Foto: Brendan Smialowski/AFP

Donald Trump är inte bekymrad över att Nordkorea åter har börjat skjuta missiler. Det gjorde den amerikanske presidenten klart vid en presskonferens i Tokyo på måndagen.

President Trump befinner sig för närvarande på ett fyra dagar långt statsbesök i Japan och har bland annat träffat det nya kejsarparet, kejsar Naruhito och hans fru Masako, och hållit en presskonferens tillsammans med Japans premiärminister Shinzo Abe.

Det var under presskonferensen med Abe som Donald Trump fick frågan om hur han såg på Nordkoreas återupptagna missilprogram. Något som Trumps nationella säkerhetsrådgivare John Bolton har sagt strider mot FN:s resolution.

Hans president var inte lika bekymrad:

– Personligen är jag inte bekymrad. Jag ser det som att han kanske vill ha uppmärksamhet, eller kanske inte, det spelar ingen roll. Han har i alla fall inte genomfört några atombomsförsök och inga ballistiska missiler har skjutits, sa Trump med hänvisning till Kim Jong-Un.

John Bolton var även där av en annan åsikt:

– FN-resolutionen förbjuder uppskjutningen av ballistiska missiler, sa Bolton enligt The Guardian.

Även Shinzo Abe har betecknat Nordkoreas nya missiluppskjutningar för ett brott mot FN-sanktionerna, skriver Politico.

En av de missiler som Nordkorea skjutit upp under maj månad betecknas av experter som en ny typ som kan vara lättare att gömma, skriver The Guardian.

Efter John Boltons uttalanden gick den Nordkoreas statligt styrda nyhetsbyrån KCNA till attack mot Bolton som man kallade för ”krigshetsare”. Något Donald Trump inte har kommenterat.

På frågan om Nordkoreas möjligheter att återuppta sina kärnvapenprov, svarade Trump att han inte tror att Kim kommer att göra detta:

– Han vet att det bara är dåligt.

Under dagarna i Japan har Donald Trump försökt att närma sig den nordkoreanske diktatorn på flera sätt. När KCNA också gick ut och kritiserade den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden, som varit mycket kritisk till det totalitära landet, var Donald Trump inte sen att ställa sig på Kims sida.

KCNA hade kallat Biden för ”en imbecill som saknar elementära mänskliga kvaliteter” varvid Trump konstaterade att ”Kim är en väldigt smart kille”.

– Well, Kim Jong-Un gjorde ett uttalande om att Joe Biden har ett lågt IQ. Det har han sannolikt, om man ser till hans historia. Jag tror att jag håller med honom om detta, sa Trump enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den amerikanske presidenten befinner sig i Japan för att diskutera just kärnvapen, spänningarna mellan USA och Iran men har också hunnit spela golf och titta på sumobrottning med premiärminister Abe.

De båda ledarna har även diskuterat handelspolitik. Enligt den japanska nyhetsbyrån Jiji Press sa Trump att han och Abe kommer att presentera ett gemensamt avtal mellan länderna i augusti. Något som förnekades av Abes stab.