Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-om-skjutningen-ma-gud-vara-med-er/

Världen

Presidentkandidaten O’Rourke: Trumps retorik påverkade skytten

Bild 1 av 3 Beto O’Rourke.
Foto: Ethan Miller/AP
Bild 2 av 3 President Donald Trump.
Foto: Carolyn Kaster/AP
Bild 3 av 3 Beto O’Rourke från El Paso kandiderar till att bli Demokraternas presidentkandidat.
Foto: John Locher/AP

Skjutningen i ett köpcentrum på lördagsförmiddagen i El Paso i Texas väcker starka reaktioner.

– Vi måste få ett stopp på det här, det har pågått alldeles för länge, sade Donald Trump till reportrar på söndagen.

Demokraten Beto O'Rourke menar däremot att Donald Trumps retorik indirekt kan ha påverkat den misstänkte skytten i El Paso.

Efter lördagens skjutning skriver president Donald Trump på Twitter att han jobbar tillsammans med lokala myndigheter, och att han talat med guvernören om händelsen.

– Vi måste få ett stopp på det här, det har pågått alldeles för länge, sade Donald Trump till reportrar på söndagen.

– Hat har ingen plats i vårt land.

Under lördagen twittrade presidenten:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1157745635254243329

Beto O'Rourke, som är en av dem som kandiderar till att bli Demokraternas presidentkandidat, bor i El Paso. Det första han gjorde var att ringa sin fru, berättar han i samband med ett framträdande i Las Vegas, enligt tv-kanalen CNN. 

– Hon var ute och körde med min dotter Molly och att prata med henne... Det var bara en riktig påminnelse om vad som är viktigast för oss alla, sade en rörd Beto O'Rourke.

– Jag ska tillbaka dit nu och vara med min familj och min hemstad.

O'Rourke går även till hård attack mot Donald Trump, som han kallar rasist. På en rak fråga från CNN på om presidentens retorik kan ha påverkat den misstänkte skytten, som tros ha publicerat ett invandringsfientligt manifest före dådet, svarar han ”ja”.

– Antalet hatbrott har ökat upp alla de tre senaste åren, detta under en regering där presidenten kallar mexikaner för våldtäktsmän och kriminella, säger politikern och fortsätter:

– Han är en rasist och han göder rasismen i det här landet och det är inte bara kränkande, det ändrar USA:s karaktär i grunden och leder till våld.

Vita Husets stabschef Mick Mulvaney säger i en intervju med ABC News att varken skjutningen i El Paso eller i Dayton i Ohio går att skylla på några andra än de misstänkta gärningsmännen. 

– Det här var sjuka personer. Det går inte att beskylla någon politiker för det. Personerna som är ansvariga här är de som avlossade skotten. Vi måste försöka förstå hur vi ska göra så att färre personer gör sådana här saker, och inte vem vi ska skylla på, säger Mulvaney.

Han sa att de misstänkta gärningsmännen i El Paso och i Ohio inte borde kunna köpa vapen.

– Sjuka personer som är beredda att göra sådant här borde inte kunna få göra det.

I det manifest som kopplas till den misstänkta skytten skriver författaren uttryckligen att dennes åsikter om ”invandring och det andra” fanns redan innan Donald Trumps presidentkampanj, skriver New York Times

Under söndagsförmiddagen kommenterade Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) både skjutningen i El Paso och den masskjutning i Dayton, Ohio, som inträffade bara timmar senare. I ett mejl till TT skriver han:

”Helgens masskjutningar är vedervärdiga attacker på vanliga människor, precis som vid tidigare liknande dåd. Jag vill framföra mitt varmaste deltagande till offrens familjer, anhöriga och vänner, i deras sorg. Mina tankar går också till de överlevande offer som riskerar men för livet. Sverige står vid USA:s sida i denna svåra stund.”

Även påve Franciskus kommenterade skjutningarna under söndagen, inför en folksamling utanför Peterskyrkan i Vatikanstaten. Han uppmanade människor att ”be för de som förlorat sina liv, de skadade och familjemedlemmarna”, och inkluderade även de drabbade vid skjutningen på matfestivalen i Kalifornien tidigare i veckan.

– Jag är spirituellt nära offren från våldet som har blodat ner Texas, Kalifornien och Ohio, i USA, och som slagit mot försvarslösa människor, sade han enligt New York Times