Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 07:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-om-ukrainasamtalet-vi-pratade-om-biden/

Världen

Trump om omstritt Ukrainasamtal: Vi pratade om Biden

Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP

USA:s president Donald Trump bekräftade på söndagen att han diskuterat Joe Biden i telefonsamtalet med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli. Huruvida samtalet också innehöll påtryckningar för att få Ukraina att utreda Bidens son, vilket amerikanska medieuppgifter gör gällande, kommenterade presidenten inte. 

Spekulationerna har varit intensiva sedan det för några dagar sedan sipprade ut uppgifter i amerikanska medier om att Trump ska ha utövat påtryckningar mot Ukrainas president Zelenskyj. Syftet ska ha varit att få hjälp i utredningen av korruptionsrykten kring Hunter Biden, som är son till den demokratiske presidentkandidataspiranten Joe Biden. 

Läs mer: Samtalet mellan Trump och Zelenskyj väcker frågor

Uppgifterna, som kommer från en visselblåsare i underrättelsetjänsten, säger också att Trumps påtryckningar ska ha förstärkts med hot om tillbakadraget amerikanskt militärt stöd till Ukraina.

På söndagen bekräftade Trump att han diskuterat Joe Biden i samtalet med Ukrainas  president den 25 juli, samt att han anklagat den tidigare vicepresidenten för korruption kopplad till hans son Hunters affärer i den forna Sovjetrepubliken. Trump, skriver New York Times, kommenterade dock inte anklagelserna att han skulle ha pressat president Zelenskyj om att utreda korruptionsrykten kring Hunter Biden. 

Bland demokrater i USA finns krav om att telefonsamtalets innehåll ska offentliggöras och röster har även höjts för riksrätt mot den sittande presidenten.

Den demokratiske kongressledamoten och ordförande för representanthusets underrättelseutskott Adam Shiff sade på söndagen att riksrätt är den enda utvägen, om uppgifterna stämmer.

– Om presidenten har kört med en ledare av ett annat land för att få honom att göra något olagligt, är riksrätt den enda rimliga svaret till den ondskan som det beteendet representerar, säger han till CNN. 

Såväl Trump som Ukrainas utrikesminister har tidigare försäkrat att telefonsamtalet inte innehöll några påtryckningar och enligt Trump var det ”ett helt korrekt samtal”. Tidigare på söndagen sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo till ABC News att det ska mycket till innan en utskrift av ett telefonsamtal mellan två världsledare ska bli offentligt. 

Efterspelet från många republikaner har istället handlat om att skifta fokus mot Joe och Hunter Biden. Sonen satt tidigare i styrelsen för det ukrainska oljebolaget Burisma Holdings. Enligt New Yorks tidigare borgmästare tillika personliga advokat till presidenten Rudy Giuliani, använde dåvarande vicepresident Biden amerikanskt ekonomiskt stöd för att pressa Ukraina till att sluta utreda bolaget.

Rudy Giuliani, som i maj planerade en resa till Ukraina för att inleda en utredning i ärendet, twittrade på söndagen att ”träskmedier” som avfärdar anklagelserna mot Hunter Biden ljuger. 

https://twitter.com/RudyGiuliani/status/1175723103990759425?s=20

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sade till ABC News på söndagen att ”om Biden uppträtt olämpligt, om han skyddat sin son och påverkat det ukrainska ledarskapet på ett korrupt sätt, måste vi gå till botten med det.”

Joe Biden, favorit till att bli Demokraternas kandidat i nästa års presidentval, har legat relativt lågt med att kommentera affären, men gick på söndagen till hårt angrepp mot Donald Trump: 

– Ni borde fråga honom: varför försöker han skrämma upp en utländsk ledare? Alla som har tittat närmare på det här har sagt att det inte finns något där, svarade han amerikanska medier på frågan om Trump anklagelser mot vicepresidenten.

Huruvida Bidens kandidatur till presidentposten skadas av den växande affären, något många amerikanska medier skriver kan vara anledningen till Trumps anklagelser, återstår att se.

Läs mer: Starka reaktioner på Trumps samtal med Ukrainas president