Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 21:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-pa-overraskningsbesok-i-afghanistan/

Världen

Trump på överraskningsbesök i Afghanistan

Donald Trump håller upp en bricka med thanksgivingmat i mässen. Foto: Alex Brandon/AP

Donald Trump har överraskat de amerikanska trupperna i Afghanistan med ett besök på thanksgiving. Presidenten säger att USA har återupptagit samtalen med talibanerna och hoppas nå en uppgörelse.

– Vi får se om de vill sluta ett avtal, säger han.

I slutet av förra året besökte Donald Trump Irak och nu har presidenten genomfört sitt andra besök hos trupper utomlands i en krigszon.

Vid 20.30-tiden på torsdagskvällen, lokal tid, landade presidentplanet Air Force One på flygfältet Bagram i Afghanistan, uppger CNN och CBS News.

Trump höll ett möte med landets president Ashrav Ghani, åt thanksgivingmat och serverade kalkon till trupperna i mässen. 

– Jag skulle inte vilja fira thanksgiving någon annanstans än här med de tuffaste, starkaste, bästa och modigaste krigarna på jordens yta – ni är verkligen det, sade Trump till soldaterna enligt CBS News. 

I september sade Trump att han blåste av fredssamtalen med talibanerna sedan en amerikansk soldat dödats i en självmordsattack i huvudstaden Kabul.

– De trodde att de hade en stark förhandlingsposition. Det är en dålig förhandlingsposition och därefter har vi angripit dem så hårt, sade Trump under besöket i Afghanistan och syftade på självmordsattacken.

Enligt Trump har samtalen nu återupptagits. Presidenten säger att han vill sluta ett avtal med talibanerna. 

– Vi får se om de vill sluta ett avtal. Det måste vara ett riktigt avtal, men vi får se. Men de vill ha ett avtal, sade presidenten enligt CNN.

Han menar att en vapenvila är nödvändigt. 

– Vi säger att det måste vara en vapenvila och de ville inte ha en vapenvila och nu vill de ha en vapenvila, jag tror att det antagligen kommer att bli så, säger han enligt Reuters.

Talibanledare säger till Reuters att de har haft möte med högt uppsatta amerikanska tjänstemän i Doha under veckan och att de snart kan komma att återuppta formella fredssamtal.

Trumps besök i Afghanistan varade i över två och en halv timme. Av säkerhetsskäl hade reportrar på plats fått strikta instruktioner att inte rapportera om besöket medan det varade. 

Den USA-ledda insatsen i Afghanistan, som startade i kölvattnet av terrorattacken den 11 september 2001, är den längsta i USA:s historia. Omkring 147.000 har dött, bland dem cirka 40.000 civila, 60.000 personer tillhörande afghanska säkerhetsstyrkor och ungefär 2.400 amerikaner, enligt en studie gjord av Browns universitet uppger ABC News

Omkring 13.000 soldater tjänstgör i Afghanistan. I somras sade Trump att han ville minska antalet soldater i Afghanistan och i oktober uppgav USA:s högste befäl i landet att antalet hade minskat med 2.000.

Läs mer: 

Trump: USA kan inte längre vara världspolis

Björn af Kleen: Varför vill Donald Trump se ut som Rocky Balboa?