Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 20:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-pressas-att-offentliggora-samtalet-med-ukrainas-president/

Världen

Trump pressas att offentliggöra samtalet med Ukrainas president

Foto: Evan Vucci/AP

USA:s president Donald Trump insisterar att han inte gjorde något fel under samtalet med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli. Nu ökar pressen på Trump att offentliggöra innehållet av samtalet.

– Kanske får ni se det, kanske inte, säger han på måndagen, rapporterar CNN.

På söndagen bekräftade Donald Trump att han diskuterat Joe Biden under samtalet, samt att han också anklagade dåvarande vicepresidenten för korruption kopplad till sonen Hunters affärer i den forna Sovjetrepubliken.

Han hotade dock aldrig Ukraina om att dra in militärt stöd, säger Trump på måndagen.

– Jag gjorde inte ett uttalande om att ”ni måste göra det här för annars kommer jag inte ge er stöd.” Jag skulle inte göra så, säger Donald Trump, rapporterar CNN.

Trump kommenterade även uppgifterna om att han under samtalet upprepade gånger pressade den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj om att hjälpa till i utredningen av familjen Bidens förehavanden i Ukraina.

– Jag pressade inte dem över huvud taget. Jag kunde ha gjort det. Jag tror förmodligen, möjligen att det hade varit ok om jag hade gjort det, säger han. 

Läs mer: Detta vet vi om Trumps Ukraina-samtal 

Uppgifterna kring den amerikanska presidentens samtal med Ukrainas dito i slutet av juli har bakgrund i en visselblåsning som togs emot i amerikanska underrättelsetjänsten i augusti.

En person som ska ha lyssnat till samtalet lämnade en anmälan till underrättelsetjänstens generalinspektör som i sin tur meddelade kongressen om ”allvarliga problem, missbruk av eller brott mot lagen” med koppling till samtalet. 

Kongressen har dock inte fått se innehållet i brevet, skriver amerikanska medier, eftersom den tillförordnade chefen för nationella underrättelsetjänsten DNI, Joseph Maguire stoppat det.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1176156564274712576?s=20

På måndagen ifrågasatte Donald Trump visselblåsningens trovärdighet och antydde samtidigt att Demokraterna kan ligga bakom den.

Den amerikanska presidenten har konsekvent hävdat att samtalet inte innehöll något fel och på Twitter på måndagskvällen svensk tid avfärdade Trump återigen uppgifterna. Istället förstärkte han sina anklagelser mot familjen Biden, anklagelser som enligt bland annat New York Times och CNN är grundlösa.

Favoriten till att bli demokraternas presidentkandidat Joe Biden svarade på Twitter med att be presidenten offentliggöra samtalets innehåll. 

https://twitter.com/JoeBiden/status/1176214515068887041?s=20

Med anledning av uppgifterna höjs många röster från demokratiska håll för att gå vidare med en riksrättsprocess mot Donald Trump.

Alexandra Ocasio Cortez, amerikansk kongressledamot, twittrade på söndagen att Trumps beteende inte är den största skandalen, ”utan det demokratiska partiets vägran att inleda riksrättsprocess” mot honom.  

https://twitter.com/AOC/status/1175619319432196096?s=20

Den demokratiske kongressledamoten och ordförande för representanthusets underrättelseutskott Adam Shiff sade på söndagen att riksrätt är den enda utvägen, om uppgifterna stämmer.

– Om presidenten har kört med en ledare av ett annat land för att få honom att göra något olagligt, är riksrätt den enda rimliga svaret till den ondskan som det beteendet representerar, säger han till CNN. 

Även på andra sidan politiska skalan höjs röster för en ordentlig utredning i ärendet. Den republikanska senatorn Mitt Romney uttrycker på måndagen sin oro kring anklagelserna mot presidenten, och efterlyser att alla fakta i frågan kommer till ytan.

https://twitter.com/MittRomney/status/1175840899135352832?s=20