Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump: Puerto Rico kan få klara sig själva – igen

Foto: Ricardo Arduengo / AFP

USA:s hjälpinsatser till Puerto Rico kan dras tillbaka, antyder Donald Trump – som nyligen fick hård kritik för att inte ha skickat hjälp till det hårt orkandrabbade öriket som är del av USA:s territorium.

Orkanen Maria drabbade Puerto Rico hårt den 20 september. Förutom att 16 personer fick sätta livet till var den materiella förödelsen hård. Och trots att landet har status som ett självstyrande territorium som formellt tillhör USA var responsen från fastlandet långsam.

Kritiken späddes på ytterligare när USA:s president Donald Trump i en serie inlägg på Twitter kritiserade borgmästaren i huvudstaden San Juan för ”dåligt ledarskap” i samband med katastrofen. Sedan dess har dock hjälpinsatser organiserade från federalt håll förbättrat situationen i öriket.

Men tidigt på torsdagen kom en ny serie Twittermeddelanden från USA:s president Donald Trump. Och nu antyder han att hjälpen till Puerto Rico återigen ifrågasätts från hans sida. Först kritiserar han hur landet redan innan orkanen hade dålig infrastruktur, inklusive ett dåligt elnät.

Därefter kommer ifrågasättandet vad gäller hur länge den federala hjälpinsatsen kan pågå i Puerto Rico – dock utan att direkt säga att den ska avslutas direkt. 

Torsdagens Twitterutspel sker samtidigt som Trump har fått mycket kritik för insatsen i Puerto Rico, rapporterar Newsweek.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.