Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump: Putin säger att han inte lade sig i vårt val

00:48. Donald Trump och Vladimir Putin träffades i Vietnam i färggranna kläder. De skakade tass. Men något formellt enskilt möte verkar inte bli av mellan USA:s och Rysslands presidenter.

Donald Trump meddelar nu att han litar på USA:s underrättelsetjänster som sedan länge slagit fast att Ryssland lade sig i presidentvalet. Några timmar tidigare sade han att Putin bestämt avfärdar uppgiften och att han tror på den ryske ledaren. 

 

”Han sade att han absolut inte lade sig i”, sade Donald Trump i Vietnam på lördagen, ”och jag tror verkligen på honom när han säger det”. Hans egen CIA-chef Mike Pompeo gick snabbt ut med ett uttalande om att underrättelsetjänstens uppfattning om obehörig rysk inblandning i det amerikanska valet.

I samband med sin avresa mot Filippinerna sade Trump att ”jag tror på våra underrättelsetjänster”, men inte utan att också passa på att ifrågasätta de som var chefer när Rysslands inblandning konstaterades, samtliga utbytta av Trump:

”De är partipolitiskt jäviga. Jag menar, det är [före detta CIA-chefen] Brennan, [före detta DNI–chefen] Clapper och [före detta FBI-chefen] Comey. Comey har nu bevisats vara en lögnare och en läckare.” Något sådant är inte bevisat, utan handlar om att Comey inom lagens ramar, efter sparken som privatperson, berättat om hur samtal dem emellan förlöpte.

Flera av världens ledare har under de senaste dagarna befunnit sig i den vietnamesiska staden Da Nang för att delta i mötet med Asia-Pacific Economic Cooperation, APEC. Till dem hör USA:s president Donald Trump och hans ryska motpart Vladimir Putin.

Hemma i USA fortsätter utredningarna om huruvida Ryssland blandade sig i det amerikanska presidentvalet förra året. Det var i samband med en pressträff som Donald Trump förklarade att Putin sagt att det inte skett någon rysk inblandning i valet.

På agendan står annars främst ekonomisk utveckling i Asien och Vita huset uppger att det inte funnits något separat möte mellan Ryssland och USA inbokat.

– I termer av planerade, formella möten så har vi inte något sådant inbokat och vi tror inte att det blir något sådant, säger Vita husets pressekreterare Sara Huckabee Sanders till nyhetsbyrån Reuters.

USA:s president Donald Trump skakar hand med Rysslands president Vladimir Putin i samband med ett gruppfoto i Danang i Vietnamn. De båda världsledarna är där för att delta i Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Summit.
USA:s president Donald Trump skakar hand med Rysslands president Vladimir Putin i samband med ett gruppfoto i Danang i Vietnamn. De båda världsledarna är där för att delta i Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Summit. Foto: STR/AFP

Men under lördagen passade de båda världsmakterna på att ha ett möte utanför APEC för att diskutera kriget i Syrien. Det är första mötet länderna emellan sedan juli och både Putin och Trump tryckte på att det måste komma en politisk lösning på konflikten snarast och att de fortsätter samarbeta för att stoppa terrorsekten IS.

– Vi hade bara ett väldigt snabbt möte. Vi tycks ha väldigt goda känslor för varandra, en god relation med tanke på att vi inte känner varandra väl, säger Donald Trump till nyhetsbyrån Reuters.

Även Putin uppskattar sin amerikanske kollega och beskriver honom som en ”väluppfostrad person och bekväm att förhandla med”. 

– Vi känner varandra väldigt lite, med den amerikanske presidenten är väldigt civiliserad och vänlig i sitt uppträdande. Vi hade en normal dialog men oturligt nog väldigt lite tid, säger Vladimir Putin till nyhetsbyrån.

Donald Trump är ute på en tolv dagar lång resa i Asien och har tidigare besökt bland annat Peking och Tokyo. Nästa besök blir i Filippinerna.

Fakta.Rysk valpåverkan

  • Medan han fortfarande var president beordrade Barack Obama underrättelsetjänsten att utreda misstankar om att Ryssland försökt påverka presidentvalet.
  • Enligt CIA, FBI och underrättelseorganet NSA har Vladimir Putin beordrat en kampanj för att bland annat påverka valresultatet. Information stals, människor betalades för att skriva i sociala medier och försök att få opinionen av svänga understöddes.
  • Donald Trump har förnekat alla kopplingar till Ryssland.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.