Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 20:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-rasar-mot-fox-news-varningar-om-malariamedicin/

Världen

Trump rasar mot Fox News varningar om malariamedicin

USA:s president Donald Trump har sagt att han dagligen tar hydroxiklorokin.
USA:s president Donald Trump har sagt att han dagligen tar hydroxiklorokin. Foto: Brendan Smialowski/AFP

Efter att USA:s president Donald Trump i en intervju gått ut med att han dagligen äter malariamedicinen hydroxiklorokin mot covid-19 varnade hans favoritkanal Fox News personer i riskgrupper för att göra samma sak. 

”Det kommer att döda dig”, sade programvärden Neil Cavuto på måndagskvällen. Trump, som länge propagerat för medicinen, gick direkt till attack mot kanalen. 

”Ser mig om efter en ny nyhetsförmedlare” twittrade han. 

Uppdatering 2020-05-19. Artikeln har tillfogats ett förtydligande. 

Donald Trump har sedan i mitten av mars pratat om medicinen hydroxiklorokin som en behandling mot covid-19. Han har i intervjuer omväxlande sagt att ”jag har hört mycket gott om den”, ”medicinen är bra och har funnits i 40 år”, ”det kan i alla fall inte skada”, ”jag kanske tar den själv” – tills att han på måndagen bekräftade på en presskonferens att han faktiskt tar den varje dag sedan tio dagar tillbaka, i förebyggande syfte. 

– Jag tycker att den är bra. Jag har hört många bra berättelser. Och om den inte är bra så säger jag till. Jag kommer inte att bli skadad av den, sade Donald Trump. 

Trumps intresse för malariamedicinen kan ha väckts av den kontroversielle franske virusforskaren Didier Raoult, som lanserat hydroxiklorokin som en mirakelmedicin mot coronaviruset.

Raoult blev i februari närmast geniförklarad i Fox News, och det dröjde inte länge innan Trump började prata om hydroxiklorokin som en ”gåva från gud” som uppstått ”efter ett mycket bra test i Frankrike”.

DN beskrev kulten som uppstått kring Didier Raoult och hysterin kring medicinen i början av maj.

Den franske virusforskaren Didier Raoult.
Den franske virusforskaren Didier Raoult. Foto: Alamy/TT

Tidpunkten för när Trump började ta medicinen sammanfaller med när det i Vita huset fanns ett utbrott av smitta och flera anställda lämnade positiva prov. 

Enligt Trump så är det han själv som begärt av sin läkare att få ta hydroxiklorokin, det är alltså inte på inrådan från läkare som han gör det. 

Parallellt med Trumps offentliga propagerande för medicinen har myndigheter, läkare och smittskyddsexperter starkt avrått från att ta den mot covid-19. 

FDA, det amerikanska läkemedelsverket, godkände till en början hydroxiklorokin som en nödåtgärd mot sjukdomen, men förklarade senare att medicinen endast ska användas under kontrollerade former på sjukhus eller i medicinska studier, bland annat för att det finns indikationer på att den kan vara skadlig för patienter som har problem med hjärtat. 

En studie som Washington Post refererar till visar att man i efterhand kunnat konstatera att dödligheten var högre i en grupp på 368 covid-19-patienter som behandlades med hydroxiklorokin jämfört med patienter som inte fick någon medicin alls (27 procent respektive 11 procent avled). Även i kombination med en annan medicin hade hydroxiklorokin högre dödlighet.

Både FDA och en mängd läkare, till exempel Trumps egen epidemiexpert Anthony Fauci, har slagit fast att hydroxiklorokin varken är säkert att ta eller har någon bevisad effekt mot covid-19. Inte heller finns det någon påvisad preventiv effekt. 

Även det svenska Läkemedelsverket avråder från att man tar hydroxiklorokin mot covid-19 annat än i medicinska studier.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1262563582086184970

Att USA:s president offentligt går emot vetenskap och beprövad erfarenhet och propagerar för en medicin som kan ha allvarliga biverkningar, fick den annars Trumplojala tv-kanalen Fox News – där programledare alltså tidigare hyllat medicinen och den franske forskaren som lanserat den – att på måndagskvällen gå i klinch med Donald Trump. 

”Presidenten insisterade på att hydroxiklorokin har enorma fördelar för patienter som vill förebygga eller som redan har covid-19. När presidenten säger 'Vad har du att förlora' är fakta att ett antal studier visar att folk har en sak att förlora: sitt liv” sade pratshow-värden Neil Cavuto enligt Politico

Han fortsatte: 

 ”Om du hör till en riskgrupp och tar den här medicinen som en förebyggande åtgärd, eller i värsta fall mot en pågående infektion, så dödar det dig. Jag kan inte poängtera det här tillräckligt mycket. Det kommer att döda dig.”

Även talmannen Nancy Pelosi, oppositionsledaren i kongressen, kritiserade Trumps beslut att medicinera sig med hydroxiklorokin. 

”Han är vår president och jag skulle hellre se att han inte tog något som inte godkänts av vetenskapsmännen”, sade Nancy Pelosi, och tillade att Trump borde vara särskilt försiktig med tanke på sin ålder och vikt, som hon beskrev som ”sjukligt fet”.

Demokraten Nancy Pelosi.
Demokraten Nancy Pelosi. Foto: Olivier Douliery/AFP

Att Donald Trump tar ett piller dagligen av medicinen antas också vara en mycket högre dos än det som förskrivs mot malaria. Vad den lämpliga dosen skulle vara går dock inte att säga, eftersom hydroxiklorokin inte är utprövad eller godkänd mot covid-19. 

Donald Trump svarade på mediekritiken med att retweeta en mängd inlägg där Fox News-värden Cavuto bland annat kallas ”idiot”, ”blåögd” och ”rövhål” och skrev sedan ett eget inlägg om att Fox News ”inte längre är vad det brukar vara” och att han saknar den tidigare Fox-chefen Roger Ailes, som tvingades sluta 2016 efter anklagelser om sexuella trakasserier.

Inlägget avslutas med att han letar efter en ny ”nyhetsförmedlare” som kan ersätta Fox News.

Läs mer: Fransk professor påstår sig ha mirakelkur mot corona 

Förtydligande: I en tidigare version av artikeln hade en översättning av Trumps tweet blivit något missvisande.