Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 12:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-sanker-flyktingkvoten-kraftigt/

VÄRLDEN

Trump sänker flyktingkvoten kraftigt

Foto: AFP

USA får ta emot högst 45.000 asylsökande under 2018, efter ett beslut av president Donald Trump. Nivån blir den lägsta hittills – och bara en bråkdel av vad Sverige har tagit emot i snitt de senaste åren.

Under nästa år får maximalt 45.000 asylsökande komma till USA, enligt företrädare för Vita huset. Beskedet kom på onsdagen och bygger på ett beslut från den amerikanska presidenten Donald Trump, rapporterar The Hill.

Trumpadministrationens inställning i frågan har varit känd sedan länge och Donald Trump har vid upprepade tillfällen varit tydlig med att han vill ha striktare regler vad gäller invandring till USA. Sedan han tillträdde som president i januari i år har han också genomfört flera åtgärder enligt denna inställning. Bland annat utfärdade han i mars order om inreseförbud till USA från sex länder med en majoritet muslimer i befolkningen. Efter hårt politiskt motstånd genomdrevs det beslutet i juli efter ett utslag i Högsta domstolen, vilket DN har rapporterat om.

Den nya maxnivån för asylsökande till USA är den lägsta som en president hittills har beslutat om, enligt The Hill. En talesperson för Vita huset motiverade den nya nivån med hänvisning till säkerheten i landet.

– Tryggheten och säkerheten hos det amerikanska folket är nummer ett, och vi vill vara säkra på att ingen som skulle kunna hota tryggheten hos det amerikanska folket släpps igenom, sa talespersonen på onsdagen.

Enligt en lag från 1980 har den amerikanska presidenten makten att själv besluta om att sätta maxnivåer för hur många asylsökande som får komma till USA. Men aldrig tidigare har en president beslutat om en nivå som är så låg som enligt onsdagens besked om 45.000. Den tidigare lägsta nivån var 67.000, rapporterar tidningen.

Siffran kan jämföras med det antal asylsökande som har kommit till Sverige – ett land med runt 10 miljoner invånare som kan jämföras med USA:s drygt 320 miljoner invånare – de senaste åren. Sverige tog emot drygt 81.000 asylsökande 2014, knappt 163.000 under 2015, och knappt 30.000 under 2016, enligt siffror från Migrationsverket.

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt