Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump ska erkänna Jerusalem som huvudstad

01:46. USA:s president Donald Trump kommer i ett tal i kväll att erkänna Jerusalem som huvudstad i Israel och flytta den amerikanska ambassaden dit. Det rapporterar flera nyhetsbyråer.

USA:s president Donald Trump kommer, trots varningar från allierade, i ett tal att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad på onsdagen. Att flytta ambassaden var ett vallöfte från Trump – välkomnat av premiärminister Benjamin Netanyahus konservativa regering, men minst sagt kontroversiellt för övriga världen.

– Han ser detta som ett erkännande av faktiska förhållanden, både historiska och nuvarande förhållanden, säger en medarbetare om beskedet som kommer att betraktas som en provokation av en betydande del av världen, inte minst i den berörda regionen.

Talet kommer att hållas klockan 19 svensk tid. Uppgiften kommer från medarbetare i Vita huset och rapporteras av flera nyhetsbyråer. Han kommer också att beordra att den amerikanska ambassaden flyttas från Tel Aviv till Jerusalem. Men en flytt kommer att dröja ”flera år” snarare än ”månader”.

– Det kommer att ta tid att hitta en plats och ta itu med säkerhetsproblem, och bygga en ny ambassad, säger personen om planerna som skulle innebära världens enda ambassad i Jerusalem.

Israel betraktar Jerusalem som huvudstad sedan självständighetsförklaringen 1948 – både regering och knesset har sina säten där – men den erkänns inte av omvärlden och östra Jerusalem är enligt den Palestinska myndigheten en blivande huvudstad. Östra Jerusalem ockuperades 1967 av Israel som därefter byggt ett dussintal bosättningar för omkring 200.000 judar i området. 

En knäckfråga är vem Tempelberget ska tillhöra, en av de abrahamitiska religionernas absolut viktigaste platser. Presidenten, som kallar sitt besked ”ett erkännande av verkligheten”, stödjer en tvåstatslösning om israeler och palestinier kan komma överens, säger en annan medarbetare, men om Trump säger det på onsdagen är det första gången han officiellt uttrycker ett sådant stöd.

– President Trump är även fortsatt övertygad om att det går att nå en fredsuppgörelse mellan israeler och palestinier och är optimistisk, säger medarbetaren, men Netanyahu har flera gånger påpekat att Jerusalem är det judiska folkets huvudstad, inget annats.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har fått beskedet om ambassadsflytten i ett telefonsamtal med Trump. I samtalet varnade Abbas ”för de farliga konsekvenserna av ett sådant beslut för fredsprocessen, säkerhet och stabilitet i regionen och världen”. Flera palestinska ledare har meddelat att beskedet kommer att besvaras med ”dagar av vrede” till och med fredag.

Egypten, Turkiet, Iran samt de saudiska och jordanska kungahusen – de muslimska platsernas beskyddare – hör till alla de som varnat Trump för att beslutet är farligt, och Hamas har meddelat att en ambassadflytt är att gå över alla tänkbara gränser. EU har uttryckt sin oro och Jordanien har kallat till ett snabbt krismöte i Arabförbundet och i organisationen Islamiska konferensen (OIC).

– Jerusalem är en palestinsk, jordansk, islamisk och kristen fråga och alla försök att besluta över dess öde är av noll och intet värde, har Jordaniens utrikesminister Ayman al-Safadi sagt till Reuters.

En ambassadflytt och ett utpekande av staden som Israels huvudstad kan få stora konsekvenser, sade utrikesminister Margot Wallström (S) på väg in till ett extrainsatt EU-möte med USA:s utrikesminister Rex Tillerson i Bryssel.

– Det är ju katastrofalt. Det kommer att leda till jättestora effekter och oro förstås. Men nu spekuleras det kring andra lösningar, så låt oss se först vad det är man säger, sade Wallström.

Israel ser Jerusalem som sin huvudstad, men största delen av det internationella samfundet, däribland USA, använder i stället Tel Aviv för ambassader och liknande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.