Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-09 01:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-skriver-under-lag-till-skydd-for-hongkong/

Världen

Kinas svar på nya Hongkong-lagar: ”Ondskefullt”

Foto: Nicolas Asfouri/AFP

Donald Trump skrev nyligen under två nya lagar i vilka USA uttrycker stöd för de protesterande i Hongkong. 

Kina kallar nu USA:s avsikter för ”ondskefulla” och varnar samtidigt för motåtgärder. Utvecklingen riskerar att ytterligare komplicera pågående handelskrig länderna emellan. 

Vita huset uppgav på onsdagen att lagarna fått presidentens signatur. I den ena lagtexten statueras årlig översyn av Hongkongs speciella handelsstatus under amerikansk lag. Sanktioner kan sättas in mot officiella representanter som beslås med kränkningar av mänskliga fri- och rättigheter i den särskilda administrativa region under Kina, som den tidigare brittiska kronkolonin gör, eller om stadens autonomi undermineras. 

Den andra lagen förbjuder export av bland annat tårgas och gummikulor, material som använts av Hongkongpolisen i samband med de senaste månadernas stundtals mycket våldsamma demonstrationer. 

Lagarna har redan för någon vecka sedan antagits av representanthuset, efter det att de utan invändningar röstats igenom i senaten, där Republikanerna har majoritet, rapporterar ekonominyhetssajten Bloomberg News. Det förhållandet omöjliggjorde för presidenten att stoppa lagen.

Kina varnade på torsdagen för motåtgärder efter USA:s steg, samt att alla försök att ingripa i den Kina-administrerade regionen är dömda att misslyckas, enligt ett skriftligt uttalande från Peking utrikesdepartement

”Den här handlingen kommer bara vidare avslöja den ondskefulla och hegemoniska naturen i USA:s intentioner för det kinesiska folket, inklusive våra landsmän från Hongkong. Och det kinesiska folket kommer bara enas i bredare solidaritet. USA:s försök är dömda att misslyckas”, står det i uttalandet. 

Exakt hur Kina kommer att svara i handling återstår att se. 

Den spända relationen mellan USA och Kina förväntas i och med lagarna att försvåras ytterligare. Nästa deadline i samtalen om att nå ett handelsavtal är 15 december.

Trump har varit påtagligt tyst vad gäller markeringar mot Kina att inte inkräkta på självstyret Hongkong har.

Läs mer: Trumps godkännande av lag försvårar lösning i handelskriget