Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump skriver under sjukförsäkringsdekret: Kostar ingenting

Foto: Evan Vucci / AP

Trump har skrivit på ett nytt presidentdekret – med nya regler kring den omdebatterade sjukförsäkringslagen Obamacare.

– Jag skriver bara under det här för att det inte kostar någonting, säger presidenten, enligt nyhetsbyrån Reuters. 

Presidentdekretet kommer att bana väg för ”toppenförsäkringar” sa Trump, enligt flera nyhetsbyråer, bland annat Reuters.

Dekretet river dock inte upp Obamacare utan ses som ett tillägg som kommer att ge flera småföretagare möjligheten att köpa ”toppenförsäkringar” i andra delstater.

Det innebär att småföretagarna därmed kan undvika "Obamacares" snåriga regelverk. Federala myndigheter beordras i dekretet att göra tillägg till reglerna som omgärdar sådana större försäkringsköp, så att småföretagare inte begränsas av reglerna i sin hemmastat, enligt amerikanska medier.

Läs mer: Fler utnyttjar Obamacare – och vill ändå stoppa den

– Det här kommer att kosta den amerikanska regeringen nästan ingenting och människor kommer att få underbar sjukvård. Och med människor menar jag miljontals, miljontals, säger Trump.

Men att få igenom tillägget kan ta månader eller längre, berättar källor från Vita huset till nyhetsbyrån AP

Att riva upp Obamacare var ett av Trumps vallöften, men presidenten har inte fått tillräckligt med stöd i kongressen. Dock gjorde han det klart att målet att riva upp Obamacare fortfarande finns på agendan. 

Läs mer: Tungt bakslag för sjukvårdsreform i USA

– Vi kommer att uppmana kongressen att fortsätta upphäva och byta ut Obamacare. Vi kommer att få fantastisk sjukvård. Jag skriver bara under för att det kostar ingenting, säger Trump.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.