Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trump slår nytt bottenrekord

Donald Trump tillbaka från sitt Mar-a-Lago, Florida, till Vita husets trädgård på söndagen.
Donald Trump tillbaka från sitt Mar-a-Lago, Florida, till Vita husets trädgård på söndagen. Foto: Alex Brandon/AP

37 procent av amerikanska väljare tycker att Donald Trump gör ett bra jobb i Vita huset, enligt opinionsinstitutet Gallup. Ingen president har haft så låga förtroendesiffror efter så kort tid vid makten.

När Donald Trump tillträdde hade han förtroendesiffror på 45 procent i Gallups fortlöpande opinionsundersökning. Ingen president sedan mätningen började 1945 har haft färre än hälften på sin sida och noteringen är lägre än Harry Trumans genomsnitt som är historiens lägsta. De tolv förevarande presidenterna har i genomsnitt haft drygt 65 procent i sina första mätningar.

På måndagen, efter precis två månader i Vita huset, hade förtroendet för Trump sjunkit till 37 procent och inte heller här har någon tidigare president legat lägre. Populärast efter två månader var just Truman med 87 procent, Obama hade 63 procent efter lika lång tid och genomsnittet för alla tolv är närmare 66 procent efter 60 dagar. 

När Donald Trump uppmärksammade att Barack Obama efter två och ett halvt år vid makten fått sin lägsta Gallupnotering – det justerades till 40 procent – twittrade han frågan om varför det inte var lägre. Obama avslutade på 59 procent och tangerade därmed Eisenhowers avslutningsresultat som är tredje högst efter Bill Clintons 66 procent och Ronald Reagans 63 procent.

Läs mer: Trump avfärdar alla negativa undersökningar som ”fake news”

Gallupundersökningen om förtroendet för presidenten genomförs bland 1.500 vuxna amerikaner och undersökningen har en felmarginal på 3 procentenheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.