Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trump slår tillbaka mot kvinnorna på Twitter

Foto: Alex Wong/AFP

Donald Trump fortsätter även som president att vara en flitig twittrare, något han lovade redan under installationskvällen. På söndagen gick Trump till attack mot demonstranterna som protesterade mot hans politik på lördagen.

Lördagens demonstrationer runt om i USA, och på en rad större städer i världen, blev betydligt större än arrangörerna hade räknat med. Parollen var ”Women's march on Washington”.

I huvudstaden samlades omkring en halv miljon personer och i Boston uppskattade polisen antalet demonstranter till 175.000, i Los Angeles till 500.000, i New York 400.000 och i Denver till 100.000. Nyhetsbyrån AP uppskattar att sammanlagt tre miljoner deltog i olika marscher runt om i världen.

President Trump reagerade på söndagen starkt på demonstrationerna och twittrade bland annat frågan: ”Varför röstade inte dessa människor?” Hur presidenten visste att demonstranterna inte röstat framgick inte.

Senare på söndagen valde Trump så en helt annan inriktning i ett nytt twitterinlägg. Nu skrev Trump uppskattande om fredliga protester, vilket lördagen bjöd på, och tillade att han erkänner människors rätt till att säga vad de vill.

De båda olika inläggen fick den politiske rådgivaren David Axelrod att i ett inslag på CNN kalla presidenten för ”Dr Jekyll och Mr Twitter”.

– Donald Trump borde ha nöjt sig med att skicka ut det sista inlägget, han kom till makten med 46 procent av rösterna och måste se till att landet enas, sa Axelrod.

I sitt första inlägg anklagade Donald Trump också de kändisar, som Madonna och Scarlett Johansson, som ställt upp och talat under manifestationerna på lördagen, för att skada demonstranternas sak.

Madonna hade då gått till hårt angrepp mot Trump och sa till och med att hon ”tänkt mycket på att spränga Vita huset, men jag vet att det inte skulle förändra något”, skriver New York Times.

Inget av inläggen har publicerats på presidentens officiella twitterkonto, @POTUS. Det kontot har Donald Trump hittills använt till att lägga ut bilder och kortare kommentarer kring sina första dagar som USA:s 45:e president.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.