Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trump sparkar FBI-chefen James Comey

01:07. Donald Trump har sparkat FBI-chefen James Comey. Den officiella förklaringen är Comeys hantering av Hillary Clintons mail.

USA:s president Donald Trump avskedade på tisdagskvällen, lokal tid, FBI-chefen James Comey. Han uppges ha fått beskedet på tv, samtidigt som han höll ett tal.

Avskedandet kom oväntat, och meddelades av presstalespersonen Sean Spicer i Vita huset.

– Presidenten har accepterat justitieministerns och vice justitieministerns rekommendation att FBI-chefen ska lämna sin post, säger Spicer.

Han ska ha fått veta att han fått sparken ”för en stund sedan”, sade Spicer vid 18-tiden på tisdagen, lokal tid, rapporterar tv-kanalen CNN.

FBI-chefen höll ett tal för sina anställda samtidigt som nyheten om att han fått sparken dök upp på tv-skärmar i bakgrunden, skriver New York Times. Comey uppges ha skrattat och sagt att det var ett ”rätt roligt skämt”.

Därefter anlände brevet med det formella avskedandet till FBI-chefens kontor.

Justitieminister Jeff Sessions har till Trump skrivit att den som leder FBI måste följa de regler och principer som finns inom justitiedepartementet. Comey ledde den federala polisen, som bland annat utreder misstänkta kopplingar mellan Ryssland och personer inom Donald Trumps presidentkampanj.

Enligt tidningen Washington Post har Trumpmedarbetare uppgett att Comey bröt mot ”principer och procedurer” som tillämpas inom departementet, då han offentligt diskuterade utredningen av tidigare utrikesministern Hillary Clintons användning av privata mejlkonton för delar av sitt departements kommunikation. Så sent som i förra veckan gick presidenten ut offentligt och anklagade James Comey för att ha gett Clinton ”frikort för många dåliga handlingar”, när Comey beslutade sig för att avstå från att rekommendera rättslig prövning i fallet.

Foto: Mandel Ngan/AFP

Foto: Mandel Ngan/AFP

I ett brev till Comey ska Trump ha skrivit: ”Du kan inte på ett effektivt sätt leda FBI.” Presidenten skriver även att han nu måste hitta en FBI-chef som ska återupprätta förtroendet för myndigheten.

”FBI är en av vårt lands viktigaste och mest respekterade institutioner och i dag gör vi en nystart för brottsbekämpningens kronjuvel”, säger Trump i ett uttalande.

Nu måste den federala polisen få en chef som återupprättar folkets förtroende för myndigheten, skriver Trump i ett brev.

Toppcheferna på FBI samlades till ett krismötedirekt efter nyheten att deras chef James Comey fått sparken av president Donald Trump – mitt i utredningen av presidentens eventuella samröre med Ryssland under valet. Syftet med mötet var att analysera FBI:s nästa steg.

Läs mer: Krismöte på FBI

Comey utsågs till FBI-chef 2013 av den tidigare presidenten Barack Obama. FBI-chefer utses för en 10-årsperiod, men Comey tvingas alltså bort efter fyra år.

Arbetet med att hitta en ny FBI-chef påbörjas ”omedelbart”, enligt Vita huset.

Tidslinje. James Comey och Donald Trump

USA:s president Donald Trump och den numera sparkade FBi-chefen James Comey har varit på kollisionskurs under lång tid – här är alla viktiga datum.

Juli 2016: FBI öppnar i tysthet en utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet, ett beslut som offentliggörs först åtta månader senare.

Oktober 2016: Företrädare för underrättelsetjänsten säger att Ryssland ligger bakom dataintrång och spridning av falsk information för att störa valet.

November 2016: Trump vinner valet. Comey har strax före valet återupptagit, och lagt ned, utredningen om den demokratiske kandidaten Hillary Clintons mejlhantering.

December 2016: Demokraterna anklagar Comey för att ha undanhållit information om Rysslands inblandning i valet, för att hjälpa Trump.

Januari 2017: Comey och andra höga chefer inom underrättelsetjänsten informerar Trump om att president Vladimir Putin legat bakom Rysslands inblandning i valet.

Januari 2017: Trump ber Comey att stanna på sin chefspost även under hans styre.

Februari 2017: FBI avvisar en Vita huset-förfrågan om att motbevisa medieuppgifter i New York Times om kontakter mellan Trumps kampanj och rysk underrättelsetjänst.

Februari 2017: Trump rasar över nyhetsrapportering kring FBI och Ryssland. Han twittrar att FBI inte verkar kunna stoppa säkerhetsläckor som skadar regeringen.

Mars 2017: Comey ber justitiedepartementet att dementera uppgifterna, som Trump twittrat ut, om att Barack Obama låtit avlyssna Trump.

Mars 2017: Comey säger att han planerar att stanna på sin post. "Ni får dras med mig i ytterligare 6,5 år", säger han.

Mars 2017: Comey bekräftar för första gången att FBI utreder Rysslands inblandning i valet, och med det även kopplingar mellan personer inom Trump-kampanjen och den ryska regeringen.

Maj 2017: Trump ger Comey sparken.

Källa: TT-AFP

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.