Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 03:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-sprider-epsteinanklagelse-mot-clinton/

Världen

Trump spred konspiratoriska inlägg om Clintonkoppling till Epsteins självmord

Foto: Saul Loeb/AFP

Efter att miljardären Jeffrey Epstein hittades död i en häktescell har Donald Trump delat flera konspiratoriska inlägg som hävdar att Bill Clinton har kopplingar till dödsfallet.

 ”Löjligt, och självklart inte sant. Donald Trump vet det”, svarar Angel Ureña, Bill Clintons pressekreterare.

Enligt medier i USA tog Epstein livet av sig i cellen i New York natten till lördagen lokal tid. Han försökte att ta sitt eget liv för tre veckor sedan och hade därför fått särskild övervakning under en tid. New York Times rapporterar dock att 66-åringen inte längre hade särskild övervakning när han dog. Myndigheter kommer att utreda varför, skriver tidningen.  

Finansmannen Jeffrey Epstein har umgåtts med många kändisar, däribland både Clinton och Trump. När miljardärens död blev känd spreds teorier på sociala medier om att hans tidigare mäktiga vänner också var på väg att bli indragna i sexbrottshärvan mot Epstein och att någon av dessa skulle vara inblandade i miljardärens död. 

Det finns inga som helst bevis för att detta stämmer. Men Trump retweetade på lördagskvällen svensk tid ett sådant konspiratoriskt inlägg, vilket innebär att det sprids till nästan 63 miljoner följare på Twitter. USA:s president spred också ytterligare minst ett inlägg som kopplar Clinton och Demokraterna till Epstein-härvan.

”Löjligt, och självklart inte sant. Donald Trump vet det”, kommenterade Angel Ureña, Bill Clintons pressekreterare,Trumps inlägg på Twitter.

Ureña har tidigare kommenterat Clintons relation med Epstein. Under 2002 och 2003 gjorde Clinton flera resor i miljardärens privatplan, men de ska inte haft kontakt på över ett decennium, enligt pressekreteraren.

Donald Trump har tidigare delat falsk information på Twitter, till exempel att Barack Obama inte är född i USA och att han egentligen fick fler röster än Hillary Clinton i presidentvalet 2016.

66-årige Epstein har tidigare dömts för övergrepp på minderåriga flickor, och väntade nu på en rättegång om fler sådana anklagelser.