Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trump stoppar ansedda tidningen

Enligt Mahoney påminner Trumps agerande om en auktoritärs ledares försök att stoppa oberoende journalister.
Enligt Mahoney påminner Trumps agerande om en auktoritärs ledares försök att stoppa oberoende journalister. Foto: Seth Perlman/AP

Donald Trumps beslut att inte släppa in den ansedda tidningen Washington Post på sina kampanjmöten väcker ramaskri bland medier i USA.

– Trump förkastar den ställning som en fri och oberoende press ska ha. Han bannlyser tidningen när rapporteringen inte passar, säger tidningens chefredaktör Marty Baron.

En grupp på 25 reportrar på Washington Post håller på att granska den republikanska presidentkandidatens företagsimperium. Senare i år ska Washington Post publicera en bok om Trump, men redan nu har granskningen lett till avslöjanden om tveksamheter i Trumps affärsetik.

Natten till tisdag tid meddelade Donald Trumps kampanjledning att alla Washington Posts pressackrediteringar dras in. Det innebär att tidningens medarbetare inte släpps in i pressområdena vid kampanjmöten. De släpps inte in på presskonferenser och får inte resa med presidentkandidatens följe under kampanjen.

– Tidningen har ingen journalistisk integritet och skriver osanningar om Trump. Han har ingenting emot en kritisk artikel, men den måste vara ärlig och sann, säger kampanjledningen i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Washington Post är en av USA:s största tidningar och en av de mest ansedda.

Det är mycket ovanligt att en presidentkampanj drar in ackrediteringen för ett mediebolag.

Washington Posts chefredaktör Marty Baron säger till Reuters att tidningen kommer att fortsätta sin granskning av Trump.

– Vi ska fortsatta att bevaka Donald Trump som vi hittills har gjort. Hederligt, ärligt, tydligt, energiskt och orubbligt, säger han.

Flera andra mediebolag som Buzzfeed och Huffington Post uppger att de också är utestängda från Trumps officiella evenemang.

– En kandidat till det högsta folkvalda ämbetet i landet kan inte välja vad som ska skrivas om honom i en tidning, säger Robert Mahoney som företräder en intresseorganisation för journalister till Reuters.

Enligt Mahoney påminner Trumps agerande om en auktoritärs ledares försök att stoppa oberoende journalister.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.