Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-27 09:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-stoppar-finansiering-till-who/

VÄRLDEN

Trump stoppar finansiering till WHO

1 min 12 sek. Trump hävdar att WHO har lagt större vikt vid att agera politiskt korrekt än att rädda liv.

President Donald Trump stoppar tillfälligt stödet till världshälsoorganisationen. Under en pressträff på tisdagen sade han att han oroar sig för om USA:s generositet till WHO har använts på bästa sätt. ”Otroligt allvarligt”, säger Sveriges biståndsminister Peter Eriksson.

– Jag beordrar min administration att stoppa finansieringen medan vi granskar vilken roll WHO spelat i att allvarligt vansköta och dölja spridningen av coronaviruset, sade president Trump.

Donald Trump i Vita husets rosenträdgård inför glest placerade reportrar på tisdagen.
Foto: Mandel Ngan/AFP

Han säger att utbrottet i Wuhan kunde ha stoppats och tusentals liv räddats om WHO hade gjort sitt jobb och skickat medicinska experter till Kina för att övervaka utbrottet. Organisationen måste hållas ansvarig, menar han.

– Så mycket död har orsakats av deras misstag. Världen fick all möjlig falsk information om desinformation och dödlighet, säger han.

Trump hävdar att WHO har lagt större vikt vid att agera politiskt korrekt än att rädda liv och agerat partiskt gentemot Kina. USA kommer dock fortsätta att ha med världshälsoorganisationen att göra.

Björn af Kleen: Trumps kritik mot WHO ekar av den kritik han själv fått

Utspelet kommer alldeles i anslutning till den kritik som riktats mot presidenten själv. Under en uppmärksammad pressträff på måndagen hyllade Trump sina egna insatser mot coronakrisen och blev mycket upprörd när han fick frågor om vilka åtgärder han över huvud taget vidtog under februari då han regelbundet hänvisade pandemirelaterade beslut till respektive delstat.

Läs mer: Trump kritiseras efter rörig pressträff

Peter Eriksson, Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete, tycker att Trumps besked är ”oerhört olyckligt i en tid då världen behöver samlas”. Han säger att det riskerar få fler att följa efter för att USA har en påverkan på hur en del andra länder agerar.

– Det är otroligt allvarligt när världens rikaste land inte står bakom det gemensamma arbetet, men tyvärr går det i linje med hur Trump ofta agerar när han blir kritiserad. Han får nu kritik för att ha agerat för sent och inte förstått allvaret, då gör han WHO till syndabock i stället, säger Peter Eriksson.

Ett av Trumps angivna skäl till att ifrågasätta WHO är att USA betalar mer än andra till organisationen, inte minst Kina. Eriksson tycker inte att det är orimligt att rika länder betalar mer.

– Så är det med flera länder, däribland Sverige, och det gör vi för att vi tycker att det är viktigt med fungerande internationella organisationer, att vi alla tjänar på att ha en multilateral samvaro. USA har stått för det länge, men tyvärr föredrar Trump nationalism. Jag tycker också att Kina borde stå för en större del, men det är inget skäl för någon annan att lägga ner i ett krisläge.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell  kallar USA:s beslut ”extremt olyckligt” i Ekots P1-Morgon. Han tror det får stora konsekvenser, även om han ännu inte kan säga hur.

– Jag tror vi alla kommer fundera på vilka roller olika organisationer har tagit under den här krisen och kommer säkert utvärdera det efteråt. Vi kan ju alla bli bättre, säkert också WHO, men att backa ur i det här läget är inte alls bra, säger Tegnell.

Donald Trump.
Foto: Alex Brandon/AP

Presidenten har hamnat i bråk med guvernörer om vem som avgör när det är dags att lyfta restriktionerna i delstaterna. Nu säger Trump att den federala planen för att lyfta restriktionerna i USA håller på att färdigställas och att landet kan komma att öppna upp tidigare än den 1 maj.

Läs mer: ”Guvernörerna är myterister”

Däremot har han svängt när det gäller ansvarsfrågan och säger att han ska tala med alla delstatsguvernörer om att verkställa sina egna planer. Vissa delstater kommer att öppna tidigare och andra senare, det beror på vad som är mest lämpligt i den aktuella delstaten, menar han.

– Guvernörerna är ansvariga, de måste ta ledningen och göra ett bra jobb.

Trump säger att regeringen kommer att hjälpa delstaterna, men hålla guvernörerna ansvariga.

– Den federala regeringen kommer att övervaka dem noga.

Samtidigt menar presidenten att hans administration kan komma att stoppa delstater från att lyfta sina restriktioner om den inte håller med.

Ämnen i artikeln

Donald Trump
WHO
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt