Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 00:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-stoppar-vita-husets-sanktioner-mot-ryssland/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump stoppar Vita husets sanktioner mot Ryssland

Donald Trump på väg mot sin helikopter vid Vita huset på måndagen.
Donald Trump på väg mot sin helikopter vid Vita huset på måndagen. Foto: Saul Loeb/AFP

USA inför tills vidare inga utökade sanktioner mot Ryssland, trots FN-ambassadör Nikki Haleys utfästelse på söndagen. Trumps avvikande uppfattning från andra medarbetare eller kongressen är inte den första i avdelningen Rysslandssanktioner.

”Absolut! Ni kommer att få se sanktioner mot Ryssland presenteras. Finansminister Steven Mnuchin kommer att offentliggöra dem på måndag om han inte redan gjort det och de kommer att riktas direkt mot alla slags företag som sysslar med utrustning som kan kopplas till [Syriens president Bashar] al-Assad och kemiska vapen”, sade Nikki Haley till CBS News på söndagen.

Läs mer: USA planerar för nya sanktioner mot Ryssland

Dagen därpå kom andra besked från Vita husets kommunikationsavdelning som kallade Haleys uttalande för en felsägning. ”Vi överväger ytterligare sanktioner mot Ryssland och ett beslut kommer att fattas i en nära framtid”, sade pressekreterare Sarah Huckabee Sanders i stället.

När den före detta dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal förgiftats i brittiska Salisbury svarade omvärlden med att utvisa ambassadörer från misstänkta förövaren Ryssland. USA:s sanktion uppgick till 60 diplomater, lika många som alla andra länder tillsammans, vilket lär ha upprört Trump som trodde att lika många skulle betyda ett enhetligt antal per land.

Läs mer: EU splittrat om missilattacken mot al-Assad

Kongressens bägge kammare röstade tidigt i princip enhälligt för sanktioner mot Ryssland som straff för deras dokumenterade intrång i valet 2016 och för deras annektering av Krim. Trump förbehöll sig rätten att inte implementera besluten förrän i höstas och i januari, och då bara begränsad omfattning.

Anna-Lena Laurén: Putineliten blir betydligt fattigare av de nya sanktionerna

I den svårt framförhandlade budgeten förra månaden hade så senaten stoppat in en hel sektion med straffåtgärder mot Ryssland – Countering Russian Influence and Aggression – och Trump undertecknade den motvilligt med kommentaren ”Aldrig igen!”. Den amerikanska presidenten ville i efterhand få vetorätt mot enskilda budgetposter, men Högsta domstolen beslutade 1998 att det är grundlagsvidrigt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.