Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nordkoreas diktator bjuder in Donald Trump

Kim Jong-Un och Donald Trump kommer att mötas i maj. Detta sedan Nordkoreas diktator bjudit in USA:s president Trump i ett brev som överräcktes på torsdagen. Nordkorea har också erbjudit sig att ställa in sina missiltest.

Beskedet om att Kim bjudit in Trump till ett möte kom strax efter klockan 01 natten mot fredagen. Det lämnades inför ett stort antal reportrar och teveteam utanför Vita huset av Sydkoreas nationella säkerhetschef Chung Eui-Yong:

– Kim har lovat att Nordkorea kommer att avstå från missiltest och atombombsförsök och att han vill träffa president Trump så snart som möjligt. Kim säger också att han är inställd på att Koreahalvön ska göras kärnvapenfri.

– President Donald Trump kommer att möta Kim redan i maj.

Trycket på Nordkorea kommer att fortsätta tills Nordkorea kommer att leva upp till vad de lovat, sa Chung också.

Uppgiften om att Sydkorea kommer att gå ut med en stor nyhet kom samma dag som två sydkoreanska sändebud informerat Donald Trump om sitt möte med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un för några dagar sedan.

De båda sändebuden, Sydkoreas nationella säkerhetschef Chung Eui-Yong och Sydkoreas nationella underrättelsechef Suh Hoon, överlämnade på torsdagen ett personligt budskap från Nordkoreas diktator till Trump.

Den 1 maj 2017 sa Donald Trump att han skulle ”känna sig hedrad” av att möta den nordkoreanske diktatorn. Trump hade då också kallat Kim för ”en smart typ”. Hur Donald Trump kommer att reagera på denna inbjudan är oklart och sedan maj 2017 har Trump kallat Kim för ”raketmannen” och hotat att ”fullständigt förstöra” Nordkorea.

Sydkorea och Nordkorea utkämpade i början av 1950-talet ett blodigt krig. Vardera sidan beräknas ha förlorat omkring en miljon människor, Kina omkring 600.000, USA 36.000 och övriga länder 3.000.

De båda länderna har aldrig undertecknat något fredsfördrag. 

Under de nyss avslutade OS-tävlingarna i Sydkorea, och under de pågående Paralympicstävlingarna, har de båda länderna närmat sig varandra och i bland annat ishockey till och med tävlat tillsammans i samma lag.

Mötet mellan Sydkorea och Nordkorea i Pyongyang den 6 mars var också ett steg som visade att de båda länderna var på väg att försöka närma sig varandra.

Enligt den nordkoreanska statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA ska Kim då ha sagt att ”det är min bestämda vilja att föra relationerna mellan Nordkorea och Sydkorea framåt och att skriva ny historia när det gäller en återförening”.

Brevet med inbjudan till Donald Trump kan vara ett första steg på den vägen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.