Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-tillbakavisar-uppgifter-om-soldater-till-iran/

Världen

Trump tillbakavisar uppgifter om soldater till Iran

Donald Trump. Foto: Andrew Harnik/AP

USA skulle kunna skicka 120.000 soldater till Mellanöstern om konflikten med Iran trappas upp, det rapporterar The New York Times. Donald Trump tillbakavisar nu uppgifterna om en ny militärplan.

Rätta artikel

USA har tagit fram en plan för om Iran skulle attackera amerikanska styrkor i området eller utveckla kärnvapen, enligt uppgifter till The New York Times.

I planen, som USA:s tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan ska ha presenterat förra veckan, ingår det att skicka så många som 120.000 soldater till regionen om konflikten trappas upp.

På tisdagen tillbakavisade president Donald Trump uppgifterna.

– Det är fake news. Förhoppningsvis kommer vi inte att ha en sådan plan. Men om vi hade det, skulle vi skicka många fler soldater än så, sa han till reportrar enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt The New York Times är det oklart om Trump har tagit del av försvarsdepartementets nya plan. Tidningen skriver att antalet soldater som föreslagits ska ha ”chockat” några som närvarade på mötet och jämförts med trupperna som skickades till Irak 2003. Planen ska ha tagits fram på begäran av Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton. 

Förra veckan trappades konflikten mellan länderna upp när en anfallsgrupp från amerikanska flottan placerades utanför Arabiska halvön. USA har hänvisat till underrättelseuppgifter som sägs tyda på att Iran gör sig berett på att slå till offensivt mot USA. Iran har avfärdat de uppgifterna.

På tisdagen sa både USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei att det inte kommer att bli ett krig mellan länderna.

– Vi söker inte efter krig med Iran, sa Pompeo under en presskonferens i samband med ett möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på tisdagen, och lade till att USA däremot kommer att agera om Iran attackerar amerikanska intressen.

Ayatolla Ali Khamenei skrev i ett uttalande på sin hemsida att ”Varken vi eller de vill ha ett krig”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Erik Ohlsson: Spänningen ökar i Hormuzsundet – USA skyller ”sabotageoperationer” på Iran