Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trump tror ”absolut” på skendränkning

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP

Donald Trump har tidigare gett olika besked om sina planer kring den kontroversiella förhörstekniken skendränkning, men på onsdagen sade han att han är övertygad om att tortyrmetoden fungerar.

”Absolut!” är Donald Trumps kortfattade svar på om skendränkning fungerar som förhörsmetod när ABC News David Muir ställer frågan i Trumps första intervju från Vita huset. Ont ska med ont fördrivas, lyder motiveringen.

Läs mer: CIA-chef säger nej till skendränkning

Skendränkning har använts av USA i förhör, inte minst av CIA och militär utomlands, och metoden har ingått i undervisningen när man utbildat andra länders underrättelsetjänster.  Ett par dagar efter sin installation 2009 utfärdade dock Barack Obama ett förbud mot förhörstekniken och i likhet med bland andra FN definierade han den som tortyr.

Läs mer: Bush läger veto mot tortyrlag

Definitionen är avgörande eftersom tortyr i allmänhet betraktas som ett mycket osäkert sätt att få trovärdiga uppgifter och tortyr är förbjudet i USA som därtill ratificerat FN:s tortyrkonvention. En person som plågas svårt kan i princip medge vad som helst.

John Mattis, fyrstjärnig general och Donald Trumps försvarsminister, är skeptisk till skendränkning och lär ha sagt till Trump att ”ett paket cigaretter och ett par öl” ger ett mycket bättre resultat. Trumps CIA-chef Mike Pompeo sade dock i kongressförhör förra veckanatt han är öppen för att återinföra skendränkning som förhörsmetod.

– Jag kommer att lyssna på [Mattis och Pompeo], men bara för ett dygn sedan talade jag med folk i underrättelsetjänstens högsta skikt och jag frågade dem ”Fungerar det? Fungerar tortyr?” och svart av ”Ja, absolut”, säger Trump till ABC News.

– När [terrorsekten IS] hugger huvudet av vårt och andras folk, när de hugger av huvudet av folk som råkar vara kristna i Mellanöstern, när IS gör saker som ingen hört talas om sedan medeltiden... Skulle jag känna upprördhet över skendränkning? Enligt mitt sätt att se måste vi låta ont med ont fördrivas.

I den cirka 50 minuter långa intervjun berättar Trump om hur han känner om att vara inne i Vita huset och om sina tankar kring hemliga fängelser utomlands, invandring, muren mot Mexiko, folksamlingarna vid hans installation respektive protesterna mot honom och det personliga brev som Barack Obama traditionsenligt lämnade till sin efterträdare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.