Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 10:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-upp-till-tio-ars-fangelse-for-vandalisering-av-staty/

Världen

Trump: Upp till tio års fängelse för vandalisering av staty

Foto: NICHOLAS KAMM

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att han beordrat att den som vandaliserar federala statyer ska straffas med upp till tio års fängelse. Det ska även kunna gälla retroaktivt. 

I spåren av de landomfattande protesterna mot rasism och polisvåld mot afroamerikaner i USA har ibland statyer som ansetts förhärliga historisk rasism ifrågasatts, och även vandaliserats.

Läs mer: Kontroversiell staty plockas bort i New York 

Nu hävdar Donald Trump att han kan använda sig av en särskild lag om statliga monument för att skärpa straffen för dem som vandaliserar statyer.

På Twitter skriver han att det ska kunna leda till upp till tio års fängelse, och eventuellt även gälla retroaktivt för dem som vandaliserat statyer.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1275379766959505408

Trump har tidigare även gått ut med att det bör straffas med ett års fängelse att bränna den amerikanska flaggan. Detta hävdade han skulle gå igenom i USA:s högsta domstol, något som tillbakavisas i en genomgång i Washington Post, som slår fast att det skulle strida mot yttrandefriheten i USA att förbjuda flaggbränningar. 

Enligt tidningen var det ytterligare ett exempel på ”kulturkrig” som Trump försöker använda politiskt. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt