Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 16:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-upphaver-straff-for-tidigare-radgivare/

Världen

Trump upphäver straff för tidigare rådgivare

00:47. USA:s president Donald Trump har upphävt det fängelsestraff som den tidigare rådgivaren Roger Stone har dömts till.

USA:s president Donald Trump upphävde natten mot lördagen fängelsestraffet mot den tidigare rådgivaren Roger Stone. Nu anklagas Trump för maktmissbruk och för att ha ett ”separat rättssystem för sina kriminella vänner”. 

– En president borde inte få benåda för brott som gäller honom själv, säger talmannen Nancy Pelosi. 

TT Text

I november i fjol dömdes Roger Stone för att ha ljugit inför kongressen, förhindrat rättvisans gång och påverkat vittnen. Roger Stone var under många år Donald Trumps rådgivare, och anses ha agerat för att skydda presidenten. 

– Han dömdes inte för att ha stått upp för presidenten, försvarade domaren Amy Berman Jackson domen, han dömdes för att ha skylt över (cover up) det han (presidenten) gjort, skriver NBC

Bild 1 av 2 Roger Stone.
Foto: Joshua Roberts/Reuters
Bild 2 av 2 Donald Trump.
Foto: Saul Loeb/AFP

I februari fastställdes fängelsestraffet till drygt tre år och nästa vecka var det tänkt att Stone skulle låsas in.

Presidentens upphävning av straffet betyder inte att domen mot Stone försvinner, vilket en benådning hade gjort. Enligt Vita huset är syftet med att inte ge en full benådning att Roger Stone ska kunna fortsätta rättsprocessen, och få en ny rättegång. 

”Roger Stone har redan lidit mycket. Han behandlades väldigt orättvist, liksom många andra i den här utredningen. Roger Stone är nu en fri man”, heter det i ett uttalande från Vita huset.

Stones advokat Grant Smith säger i ett uttalande att hans klient var ”otroligt hedrad att president Trump använde sin fantastiska och unika makt under USA:s konstitution för denna gärning av barmhärtighet.”

Stone själv säger till NBC att Trump räddat honom. 

– Presidenten har räddat mitt liv, och han har gett mig möjligheten att kämpa för upprättelse, säger han. 

Stone har tidigare sagt att ett fängelsestraff skulle innebära döden för honom, med tanke på pandemin, hälsoproblem samt att han är 67 år.

Enligt Stone led han som barn av svår astma.

Stone är tacksam men inte ”chockad” av presidentens beslut, förklarar han. Upprymd och lättad, men inte överraskad. 

Det här är inte första gången som Trumps regering ingriper för att hjälpa Stone. Då åklagarna i fallet yrkade på fängelse i sju till nio år, lade sig landets justitieminister William Barr i och sade att det var orimligt mycket. De fyra åklagare som hanterade fallet lämnade det i protest och en nyutnämnd åklagare rekommenderade i stället ett fängelsestraff på tre till fyra år för Stone.

Kritiken mot Trumps senaste beslut har inte låtit sig vänta.

– Med Trump har vi nu två rättssystem i USA: Ett för Trumps kriminella vänner och ett för alla andra, säger demokraten Adam Schiff, som hade en framträdande roll i riksrättsprocessen mot presidenten.

Demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, kallar Trump för ”en laglös president som betraktar justitieministeriet som sin personliga lekstuga”.

Talmannen i representanthuset, Nancy Pelosi, skrädde inte heller orden: 

– Det är en urusel idé. Bara titta på den här administrationen, presidenten och hans hantlangare. Så många av hans vänner, rådgivare, kampanjledare och så vidare sitter i fängelse. Och att presidenten kan benåda för ett brott som gärningsmannen begått för att bistå presidenten, det är löjligt, säger hon till CNN. 

Hon kommer också att föreslå ny lagstiftning som förhindrar den typen av benådningar, twittrar tv-kanalen. 

https://twitter.com/CNNPolitics/status/1281758698214391808

Stone åtalades inom ramen för särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av misstänkt samarbete mellan Trumpkampanjen och Moskva under den amerikanska presidentvalskampanjen 2016. Utredningen kunde inte leda i bevis att ett sådant samarbete skett.

Ämnen i artikeln

Donald Trump
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt