Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 15:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-utlyste-nodlage-och-ska-ta-coronatest/

VÄRLDEN

Trump utlyste nödläge och ska ta coronatest

73 min. Live: President Donald Trump utlyser nationellt nödläge

USA:s president Donald Trump utlyste på fredagen nationellt nödläge. Beslutet innebär att 50 miljarder dollar i form av federala medel kommer att göras tillgängliga. Trump avslöjade också att han kan komma att testa sig för coronasmitta:

– Jag kommer sannolikt att ta testet, sa Trump.

Samtidigt som antalet bekräftat smittade i USA på fredagen passerade 1.900 med 41 döda beslutade president Trump att utlysa ett nationellt nödläge. Beslutet innebär att 50 miljarder dollar i form av federala medel kommer att göras tillgängliga och att samarbetet med den privata sjukvårdssektorn blir en viktig del av kampen.

Björn af Kleen: Trump är främst sysselsatt med att skjuta sig själv i foten

Det innebär att staten tar ett ansvar för kampen mot smittan – tillsammans med den privata sektorn.

Bland annat kommer en särskild webbplats, som skapas av Google, att användas för att personer som misstänker att de har smittats ska kunna avgöra om de behöver ta ett prov.

– Vi vill inte att alla ska ta ett test, bara de som har vissa symtom, sa Trump.

Den som får ett svar att han eller hon behöver ta ett test kan sedan ta sig till en plats utanför en rad större butiker, som Walmarts och Walgreens som ställer delar av sina parkeringsplatser till förfogande.

Trump uppmanade också alla sjukhus att ta fram sina nödlägesplaner och berömde sedan sig själv för att ha svarat snabbt när smittan väl kom till USA:

– Om man jämför vad vi har gjort jämfört med resten av världen är det fantastiskt. Ingen annan nation är lika väl förberedd. Men detta är bara början, vi är bara i början, sa Trump.

På en kritisk fråga om hur beslutet att lägga ned pandemicentrumet vid det nationella säkerhetsrådet kom att påverka administrationens reaktion på viruset skyllde Donald Trump på ”medarbetare” och sa att han inte hade något ansvar för detta.

Presidenten menade också att det var ”tidigare regler” som gjort att USA inte lyckats få igång tester så fort som det hade behövts.

– Reglerna var inte gjorda för ett så här stort utbrott, sa Trump.

Enligt Trump kommer antalet tester att öka genom ett samarbete med den privata sektorn.

– Vi vill inte att alla ska ta ett test, bara de som har vissa symtom. Ytterligare en halv miljon tester kommer att finnas tillgängliga under nästa vecka. Fem miljoner inom en månad.

– Vi har också beställt ett mycket stort antal apparater för andningshjälp.

Donald Trump avslöjade också, på en direkt fråga, att han sannolikt kommer att låta testa sig för coronavirus.

Det var tidigare i veckan som Trump lät sig fotograferas tillsammans med Brasiliens president Jair Bolsonaros kommunikationschef Fabio Wajngarten vid ett möte i Mar-a-Lago. Kommunikationschefen visade sig senare visade sig ha viruset,

USA:s främste expert på infektionssjukdomar, Dr. Stephen Fauci, har tidigare sagt att om man står intill en sådan person ska man isolera sig och ta ett test.

Något Trump ruskade av sig och hänvisade till att läkare i Vita huset inte sagt till honom att göra det.

– Men jag kommer sannolikt att ta testet, sa Trump slutligen.

– Inte av det skälet men jag gör det nog, vi håller på och ta fram ett schema.

Presidentens dotter och rådgivare Ivanka Trump har under dagen arbetat hemma efter att ha träffat en person som bekräftats bära på smittan.

Dr. Stephen Fauci deltog också i presskonferensen. Dr. Fauci har tidigare kritiserat den amerikanska administrationen för sitt sätt att agera så här långt.

– Detta är handlar om ett proaktivt sätt att begränsa smittan. Nu tas många av de hinder som tidigare funnits bort för att få sjukvården att kunna ta sig an detta, sa Fauci.

Donald Trump har tidigare sagt att viruset ”snart kommer att vara borta”. Något som motsagts av Dr. Fauci som istället menar att USA står i början av en mera omfattande spridning som kommer att bli värre innan det blir bättre.

På fredagen begränsade Trump sig till att säga att ”det kommer att passera”.

Trump sa också att han kan komma att lägga till Storbritannien på den lista över länder som inte får besöka USA sedan antalet bekräftade smittade ökat.

– Vi kan också ta bort några som redan finns där.

Trump avslöjade också att samtliga studenter som har statliga lån kommer att slippa betala räntor på lånen just nu. USA kommer också att fylla sina oljelager till brädden nu när oljan är billig, sa Trump.

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt