Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-vantas-attackera-biden-nar-riksratten-ar-over/

Världen

Trump väntas attackera Biden när riksrätten är över

Donald Trump räknar med att frikännas av senaten på onsdagen – och väntas använda riksrätten som utgångspunkt för nya attacker mot Joe Biden.
Donald Trump räknar med att frikännas av senaten på onsdagen – och väntas använda riksrätten som utgångspunkt för nya attacker mot Joe Biden. Foto: Evan Vucci/AP

Senatens republikaner har redan bestämt sig – president Donald Trump kommer att frikännas när den historiska riksrätten mot honom avslutas på onsdagen.

Nu väntas Trump och hans anhängare i stället använda processen som plattform för nya attacker mot Joe Biden, hans möjliga rival i årets presidentval.

USA-valet 2020

Det blir den tredje fullbordade riksrätten i USA:s historia, och precis som de två tidigare – mot Andrew Johnson 1868 och mot Bill Clinton 1999 – kommer det att sluta med att senaten frikänner presidenten, som alltså kan sitta kvar på sin post.

Demokraterna är inte i närheten av de två tredjedelar av kammarens ledamöter som krävs för en fällande dom. Att minst 20 av Republikanernas 53 senatorer skulle byta sida i sista stund finns inte på kartan.

Hur kommer framtidens historieböcker att beskriva 2020 års riksrätt mot Donald Trump?

Att döma av den pågående debatten i USA kommer det att bero på var historikernas politiska sympatier ligger.

Demokrater kommer att se det väntade frikännandet som ett slag mot det politiska systemet, mot själva demokratin – ett farligt prejudikat som visar att presidenter i framtiden kan sätta sina personliga intressen före nationens.

Republikaner menar att riksrätten som sådan är en attack mot demokratin, ett försök från oppositionen att ogiltigförklara det legitima valet av Trump 2016.

Även det amerikanska folket är delat. En mätning från NBC som publicerades i söndags visar att 46 procent vill att Trump avsätts som en följd av riksrätten, medan 49 procent inte vill det.

Processen i senaten blev som Trump och hans parti ville ha den: snabb och utan obehagliga vittnesmål mot presidenten, från tungviktare som förre säkerhetsrådgivaren John Bolton. Bara två republikanska senatorer röstade för att tillåta vittnesmål i kammaren, och därmed föll det förslaget.

Riksrätten har samtidigt varit en ganska sorglig politisk show, med två läger som i princip har talat förbi varandra.

Tolkningen av Trumps telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj – grundbulten i riksrättsåtalet – kunde inte vara mer disparat.

Adam Schiff, den ledande demokraten på åklagarsidan, har slagit fast att samtalet bevisar att Trump har sett sitt eget personliga intresse som synonymt med USA:s intresse, när han hotade Ukraina med att hålla inne militärt bistånd om landet inte skaffade fram komprometterande uppgifter om Joe Bidens son.

Trump har ju själv kallat telefonsamtalet ”perfekt”, och detta har hans försvarare spunnit vidare på. Stjärnadvokaten och professorn Alan Dershowitz har i uppmärksammade uttalanden mer eller mindre erkänt att presidenten drevs av sitt eget politiska intresse när han höll inne biståndspaketet – men att detta var rätt och riktigt.

– Om en president gör något han tror hjälper honom att bli återvald, i det allmänna intresset, då kan det inte vara den sorts påtryckning som resulterar i riksrätt.

Med processen avslutad kommer Trump nu att kunna attackera sin demokratiske rival Joe Biden med förnyad kraft. Hans son Hunters ukrainska affärer har fått ny uppmärksamhet under riksrätten, något som Republikanerna kan använda som ett vapen mot Trumps rival.

– Informationen om Bidens är ute. Det är upp till folket att avgöra om det var ett bra val för Hunter att tjänstgöra i den där styrelsen, säger republikanska senatorn Joni Ernst till CNN.

Och i en söndagsintervju med favoritkanalen Fox News tog Trump själv upp Biden:

– Var är Hunter? Var är han? Han tjänade miljontals dollar.

Läs mer:

Björn af Kleen: Rättegången sannolikt på väg att ta slut 

Så hamnade Hunter Biden mitt i en historisk skandal 

Joe Biden tröstar Amerika – men räcker det för att slå Donald Trump?