Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump: Vi borde inte ta hit folk från ”skithålsländer”

00:55. Donald Trump kallar afrikanska länder för "skithålsländer" – och anser att USA istället borde ta in fler från Norge.

USA:s president Donald Trump kallade länder i Afrika för ”skithålsländer” under ett samtal om immigranter med politiker i Vita huset på torsdagen.

Det är tidningarna New York Times och Washington Post som har flera oberoende källor och skriver om Trumps uttalande som gjordes i ett samtal med kongressledamöter under torsdagen.

– Varför låter vi alla dessa människor från skithålsländer komma hit, ska Trump ha sagt.

Enligt tidningarna blev den amerikanske presidenten frustrerad över att så många invandrare och flyktingar kommer från länder som han inte vill att USA ska ta emot människor från.

– Varför vill vi ha folk från Haiti här? ska han också ha frågat politikerna när han mötte dem i Ovala rummet.

Trump föreslog i stället att USA borde ta emot människor från länder som Norge. Kanske för att han så sent som i går, onsdag, mötte Norges statsminister Erna Solberg.

Donald Trumps uttalanden kom i samband med en diskussion kring frågan om hur papperslösa invandrare som kommit till USA som barn skulle kunna få stanna i landet.

I ett uttalande från Vita huset konstaterar vice pressekreterare Raj Shah att ”vissa Washingtonpolitiker valde att slåss för utländska länder medan president Trump alltid kommer att slåss för det amerikanska folket”.

Det är inte första gången som USA:s president talar nedlåtande och rasistiskt om människor i andra länder. I december påstod Trump att ”alla” i Haiti har aids och att invandrare från Nigeria ”borde åka tillbaka till sina hyddor”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.