Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trump vill ha minskad yttrande- och pressfrihet

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump vill vingklippa den amerikanska pressfriheten om han blir president.

– De som med avsikt skriver negativt kan vi stämma och tjäna massor av pengar på, säger han.

Donald Trumps tal om att skärpa de amerikanska förtalslagarna presenterades på ett möte i Forth Worth i Texas i fredags.

– Det skulle betyda att om The New York Times eller Washington Post skriver en "hit piece" kan vi stämma dem, sade Trump.

”Hit piece” betyder här närmast åsiktsjournalistik som ser ut att vara objektiv nyhetsjournalistik.

Trumps utspel fick omedelbart kritik från journalister:

– Trump tar attackerna på medierna till en ny nivå, och säger att han vill slakta första tillägget till konstitutionen, skrev journalisten på New Yorker, John Cassidy, på Twitter.

Problemet med Trumps nya utspel är att yttrandefriheten och pressfriheten i USA är en fråga som presidenten inte har så stor makt över.

Förtalsreglerna är delstaternas ansvar. Men sedan 1791 är de även en del i den amerikanska konstitutionen och en hörnsten i USA:s demokrati. Kongressen får, enligt konstitutionens första tillägg, inte stifta lagar som inskränker yttrandefriheten eller pressfriheten.

Tidningen Huffington Post skriver att även om Donald Trump vill inskränka pressens frihet på det sätt han känner bäst till – genom att stämma i domstol – är hans chanser att lyckas denna gång små. Även om han skulle kunna påverka lagstiftarna att införa Trumpvänliga, antimedialagar, skulle dessa strida mot konstitution.

Donald Trump förefaller att vilja förändra den vidsträckta pressfriheten i USA till att bli mer lik den i till exempel Storbritannien.

I Storbritannien är det pressen som vid en domstolsprocess har att visa att alla delar i deras påståenden är sanna, och den som stämmer behöver inte påvisa att han faktiskt lidit någon skada.

I USA ligger bevisbördan helt på den stämmande parten i förtalsmål, dels att visa att publiceringen eller yttrandet orsakat skada, dels att visa att den som publicerat känt till att uppgifterna inte var sanna eller i vart fall struntat i om de var falska eller sanna.

Donald Trump har tidigare under sin kampanj gjort en serie kontroversiella uttalanden och angrepp. Här är några:

I juni förra året anklagade han mexikaner för att vara brottslingar och våldtäktsmän. I september lovade han att skicka tillbaka alla syriska flyktingar som hittills kommit till USA. Efter terrordåden i Paris i november sa han att om fler hade haft vapen så hade morden kanske aldrig inträffat.

Några veckor senare hånade Trump en funktionshindrad reporter. Det uttalandet gjorde han i samband med att han på nytt hävdade att han sett tusentals muslimer jubla i New Jersey, något som aldrig inträffat, efter 11 septemberattackerna. I december sade Trump att han vill hindra alla muslimer från att resa in i USA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.