Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 06:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-vill-inte-att-radgivare-lyssnar-nar-han-ringer-utlandska-ledare/

Världen

Trump vill inte att rådgivare lyssnar när han ringer utländska ledare

Trump – med rätt att ringa privat, enligt honom själv.
Trump – med rätt att ringa privat, enligt honom själv. Foto: Pete Marovich/Pool via CNP/MediaPunch

USA:s president Donald Trump flaggar för att blockera för medarbetare i Vita huset att lyssna när han talar i telefon med utländska ledare. Det var ett samtal med Ukrainas president förra sommaren som blev grunden till den nyligen avslutade riksrätten.

– När man ringer en utländsk ledare lyssnar folk. Det kan vara 25 personer. Jag kanske slopar det här bruket, jag kanske slopar det helt.

Det sade USA:s president Donald Trump i en radiointervju med den Trumpvänlige medieprofilen Geraldo Rivera på torsdagen.

Den delen av intervjun handlade om det samtal Trump hade med Ukrainas president Volodymyr Zeleskij den 25 juli i fjol, det som utgjorde grunden till det riksrättsåtal som i förra veckan ogillades av senaten.

Trump har upprepade gånger kallat samtalet ”perfekt” och har även släppt en utskrift av det för att understryka sin uppfattning. Av utskriften framgår dock att Trump ber Zelenskyj att använda sin administration för att granska Trumps politiska motståndare Joe Biden och dennes son Hunter Biden.

Riksrättsåtalet riktade sedan in sig på att Trump skulle ha stoppat en utbetalning av militärt bistånd och villkorat detta med att Kiev inledde granskningen av Bidens.

Läs mer: Samtalet mellan Trump och Zelenskyj har offentliggjorts 

Den visselblåsare som först larmade om att presidenten med sitt samtal kunde ha gjort sig skyldig till lagbrott ingick av allt att döma i den krets av tjänstemän som hade nära tillgång till vad som sades.

Även om Trump friades av den republikanska majoriteten i senaten var det många republikanska senatorer som instämde i kritiken mot samtalet. De ansåg att det var olämpligt av Trump att be Zelenskyj hjälpa till att utreda en politisk motståndare men att felet inte var tillräcklig allvarligt för att fälla presidenten, alternativt att Demokraternas bevismaterial inte var tillräckligt otvetydigt.

Telefonsamtal mellan den amerikanska statschefen och utländska ledare har traditionellt förberetts noga av presidentens nationella säkerhetsteam. Donald Trump har utvecklat en vana att ringa sina samtal från presidentbostaden, enligt CNN.

När det toppdiplomatiska samtalet äger rum finns flera medarbetare närvarande. Andra lyssnar i andra lokaler, som i Vita husets ljudisolerade kommandocentral i västra flygelns källare, ”Situation room”.

Vicepresidenten Mike Pence är ofta med när Trump ringer, liksom den nationella säkerhetsrådgivaren, som för närvarande är Robert O’Brien (han är den fjärde ordinarie säkerhetsrådgivaren i ordningen under Trumps presidenttid).

O’Brien sade på torsdagskvällen till reportrar att presidenten kan ringa vilka samtal han vill utan att någon lyssnar, skriver Washington Post. Men säkerhetsrådgivaren sade samtidigt att han trodde att Trump föredrar att vicepresident Pence, utrikesminister Pompeo och O’Brien själv är med och lyssnar när utländska ledare rings upp.

– Jag tror att presidenten i allmänhet är till freds om han har några av sina rådgivare med sig när han gör de där samtalen. Så vi får se hur det utvecklar sig, sade O’Brien.

Samtalen med andra stats- och regeringschefer bandas inte, men det vanliga är att ett par medarbetare gör anteckningar som sedan renskrivs.

Både demokratiska och republikanska administrationer har länge haft som praxis att offentliggöra de sammanfattande utskrifterna av samtalen. I början av Trumps presidenttid publicerades utskrifter från hans samtal med de dåvarande ledarna för Australien och Mexiko i pressen.

Under 2018 slutade Vita huset tillfälligt att offentliggöra utskrifterna, men man återupptog senare rutinen, enligt CNN

Efter uppståndelsen kring Ukrainasamtalet minskades antalet personer som har möjlighet att lyssna, skriver Bloomberg.