Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 17:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-vill-kopa-gronland-av-danmark/

Världen

”Trump vill köpa Grönland av Danmark”

Grönland är världens största ö, med en yta fem gånger större än Sveriges och 58.000 invånare. Foto: John McConnico/AP

USA:s president Donald Trump vill köpa Grönland av Danmark, enligt amerikanska medier. Danska politiker reagerar med bestörtning:

– Detta är det slutgiltiga beviset för att han har blivit galen, säger en ledande oppositionspolitiker.

”President Trump överväger ännu en fastighetsaffär: Grönland” lyder rubriken i ansedda tidningen Wall Street Journal.

Tidningen avslöjar att Trump under flera veckor har tagit upp ämnet med rådgivare – och frågat hur USA skulle kunna köpa Grönland, den till 80 procent istäckta ön som tillhör Danmark.

Enligt Washington Post är många i Vita huset chockade över Trumps initiativ och vissa tvivlar på att presidenten menar allvar. Men två högt uppsatta källor hävdar bestämt att han har beordrat en utredning av ett köp.

Om drygt två veckor, den 2 och 3 september, besöker Trump Köpenhamn och träffar både drottning Margrethe och statsminister Mette Frederiksen.

Den danska regeringen har ännu inte kommenterat Trumps planer. Men politiker utanför regeringen reagerar kraftfullt.

– Om det stämmer att han umgås med sådana tankar så är det det slutgiltiga beviset på att han har blivit galen. Tanken på att Danmark skulle sälja 50.000 medborgare till USA är fullständigt vanvettig, säger Søren Espersen, Grönlandsorförande för populistiska Dansk folkeparti, till Politiken.

Lars Løkke Rasmussen, den förre statsministern som nu är oppositionsledare, twittrar att det hela ”måste vara ett aprilskämt”.

https://twitter.com/larsloekke/status/1162124827592994817

Grönland är ett självstyrande territorium inom Danmark med 58.000 invånare. Det är till största delen täckt av is. Området anses geopolitisk viktigt, särskilt sedan Ryssland ökat sina aktiviteter i Arktis.