Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-ville-stoppa-arpaios-rattegang/

VÄRLDEN

Trump ville stoppa Arpaios rättegång

Donald Trump undersökte hur han kunde stoppa extremt kontroversiella sheriffen Joe Arpaios rättegång redan i våras. Presidentens benådning på fredagen väcker fortsatt starka reaktioner också från framträdande republikaner, däribland representanthusets talman Paul Ryan.

”Jag överväger på allvar att benåda sheriff Arpaio”, sade Donald Trump till Fox News för två veckor sedan, men enligt både New York Times och Washington Post har han sedan långt tidigare undersökt möjligheterna att stoppa rättegången mot den främlingsfientliga Arizonasheriffen. I våras ska han exempelvis ha frågat sin justitieminister Jeff Sessions och rådgivaren Donald F McGahn II om det inte gick att bara lägga ner rättsprocessen.

Läs mer: Trump benådar främlingsfientlig sheriff

Baserat på de råd han fick bestämde han sig för att låta rättvisan ha sin gång och – om det inte skulle gå som han ville – ta till presidentens exklusiva rätt att benåda personer som dömts i federal domstol. Arpaio, som varit en mycket lojal Trumpsupporter ända sedan de bägge var ivriga påhejare av det rasistiskt anstrukna ifrågasättandet av Barack Obamas födelseort, benådades på fredagskvällen.

Martin Gelin: Trumps främlingsfientlighet mer än bara taktik

Människorättsgrupper och demokrater har reagerat med bestörtning, framför allt för att Arpaios ideologiskt drivna arbetsmetoder är så främmande för en rättsstat och att beskedet kommer tätt efter extremhögerns dödliga demonstration i Charlottesville då landets splittring är mer infekterad än på mycket länge. Många frågar sig vad detta exekutiva ingrepp i maktdelningsprincipen sänder för signaler till andra tjänstemän inom rättsapparaten och kritiken kommer även från Trumps egna led.

Historieprofessor Timothy Snyder: Trumps ord lämnar mig ingen ro

”Polistjänstemän har ett särskilt ansvar att respektera allas rättigheter i USA. Vi ska inte tillåta någon att tro att det ansvaret minskas av denna benådning”, sade representanthusets republikanska talman Paul Ryan på lördagen och hans talesperson inskärpte att talmannen inte samtycker till beslutet. Tidigare hade framträdande partikamrater som John McCain och Jeb Bush uttryck liknande ställningstaganden.

https://twitter.com/JebBush/status/901502648322580480

Arpaio är en av den amerikanska rättshistoriens mest kontroversiella personer på grund av det sätt han under nästan ett kvarts sekel behandlat minoriteter i sitt Maricopa County, i synnerhet personer med latinamerikansk bakgrund eller personer med mörkare hudton än hans. Justitiedepartementet presenterade 2011 en nära fyra år lång utredning av Arpaio och slog fast att han systematiskt bedriver en grundlagsvidrig polisverksamhet.

Han lät bland mycket annat uppföra vad han kallade ”koncentrationsläger” – taggtrådsomgärdade tältfängelser för papperslösa i kokhet ökenmiljö; sanktionerade tortyr av frihetsberövade; klädde papperslösa i fångkläder och paraderade dem genom stan; anklagades av en lokal revisorsmyndighet som konstaterat att han under en femårsperiod missbrukat 100 miljoner skattedollar. Under Arpaios intensiva och befogenhetsöverskridande fokus på papperslösa försummades annat viktigt polisarbete och bland annat ska många hundratals anmälda våldtäktsfall aldrig ha utretts.

Med justitiedepartementets beslut beordrade en federal domare Arpaio att sluta, men han framhärdade att han stod fast vid sin uppfattning från utredningens början och fortsatte med sina godtyckliga massgripanden. Domaren åtalade honom för domstolstrots i januari 2015.  Den sista juli i år dömdes han och skulle ha fått sin dom i oktober.