Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trump ville straffa kvinnor för abort – men ändrade sig

Donald Trump i talarstolen på onsdagen under ett kampanjmöte i De Pere, en förstad till Green Bay i Wisconsin.
Donald Trump i talarstolen på onsdagen under ett kampanjmöte i De Pere, en förstad till Green Bay i Wisconsin. Foto: Patrick Semansky / AP

Donald Trump förespråkar straff för kvinnor som gör abort om och när detta ingrepp skulle bli olagligt i USA. Den republikanske USA-presidentaspiranten sade i en intervju på onsdagen för nyhets-tv-kanalen MSNBC att han tills vidare inte kan uttala sig om vilket straff han tänker sig.  Senare ändrade sig Trump, efter en våg av protester från både abortanhängare och -motståndare.

Under intervjun på onsdagen i Green Bay, en stad i delstaten Wisconsin, förklarade Trump gång på gång att han är ”för livet”, pro-life, den term som militanta abortmotståndare själva ofta använder. MSNBC skriver att Donald Trump samtidigt hade svårt att komma fram till en definition av vad den juridiska konsekvensen av ställningstagandet skulle innebära, om en lagändring skulle komma till stånd.

När han pressades på svar om vilken bestraffning som kvinnor som bryter mot ett i rådande läge teoretiskt abortförbud skulle riskera, sade Trump att ”svaret är att det måste bli fråga om någon form av bestraffning, ja”, men att han ”inte slagit fast vilket straff det skulle bli”.

MSNBC:s reporter följde upp med att fråga presidentpretendenten om även den inblandade mannen ska åläggas ansvar för en utförd abort, vilket Trump besvarade med ”nej, det tror jag inte”.

Senare under onsdagen bytte Ronald Trump fot, efter att ha hamnat i korseld från både anhängare och motståndare till abort.

Han inledde med att säga att abortfrågan ska hanteras av delstaterna och inte av regeringen i Washington. Därefter tillade han att de läkare som utför aborter, snarare än kvinnorna, bör hållas juridiskt ansvariga för ingreppen.

– Kvinnan är ett offer i dessa fall, liksom det liv hon bär på i sin livmoder, sade Trump, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.